Adio, Cascadă Bigăr!…Te pup,…pa-pa!

bb

Uff!…Când intri cu Boconcii în bucătăria lu’ Muma-Natură…, vai! Te suportă și, stoică cum e, curăță după tine. Nesimțit și ahtiat, coleric de avar cum ești tu…, Omule…, aduci cu tine cohorte de autocare, plantezi, dacă poți, tarabe cu țuică, cârnați și chinezării…chiar pe grumazul Mamițicăi tale: Natura.

Iote fleoșc: „Cascadei Bigăr…din cauze naturale, SUBLINIEM, i-a căzut un dinte”, …nimic mai mult! Hă???…Cum?…Nu, Dom’le!…Ghidu-lu Fish prăjit…aruncă anatema: „A fost deviată apa….și…sărăcită în ionul carbonat.. n-a mai depus travertin!!!…”.  Ce zâsăși…, Neică?…Ce-are, bre, …chestiunea zilei… cu Prefectura? Hai-că ești mai tare ca Romsilva! Care, modestă…zice așa: TOTUL…, subliniem…,totul a fost natural: i-a intrat Căscădelei Bibăraș niște mușchi, între dinți și gingie!…Nimic mai natural…, i-au căzut…„trei dinți…din față”!!! Mutăm bucata de falcă, ruptă, de-acolo…și…și…nu se mai vede decât o gură, puțin cam… știrbă!

Onor, cititorilor, permiteți-mi să-mi dau și eu cu părerea, de Părerolog avizat: sunt, de formație, hidro-geolog și, zic eu, cunoscător al substratului și site-urilor geologice ale Banatului.

Naturalețea debordantă…cu care a căzut… acum, nu peste 1000 sau 10000 de ani, o fracție din piemontul frontal dreapta al Cascadei Bigăr, a fost grăbită de factorul antropic!

Se pare că National Geographic a făcut un bine pervertit locației noastre mirifice! Săracii, au avut bune intenții: Au făcut cunoscut…un Colț de Rai! S-au urnit încoace, legiuni de vizitatori…și…ce-am făcut noi?…Hmmm…., am mirosit din zbor multele zerouri ale eroilor potențiali: dă-i Bădie…dă-i înainte: fă platforme betonate, carotează și dinamitează versanții…să faci loc la turismul vizionar!  Intențiile au fost ravisante…, ca un pavaj trainic al autostrăzii spre Iad.

Echilibrul natural al microblocurilor tectonizate….s-a schimbat!

Ei și?….Păi reacțiunea prin micro fisuri a dus la clivajul ireparabil, dar repetabil, al deznodământului:… Vai-ș-amar! …Frumoasă Țară…Păcat că e….

 

Relu CIUREL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. CGG

    Exact ce comentez prin toate grupurile sociale și mă contrazic cu toți neandertalienii mileniului III, exact ce am spus de câțiva ani încoace. În 2013 i s-a făcut un deserviciu cascadei însă Romsilva și Administrația Parcului Național au belit ochii cât cepele la gândul îmbogățirii. Angajații care ”rupeau” bilete își băgau mii de lei, zilnic, în propriile buzunare iar la stat se decontau sume modice, de câteva sute de lei. Da, da! Apoi, Romsilva și Coca-Cola au început să construiască pasaje, balustrade și pasarele ca să se înghesuie și mai multă lume! Majoritatea nici nu știți câți ghiolbani își făceau poze pe cascadă. Repet, PE cascadă! Nici nu știți câte fufe de toate taliile și tembeli cu pantofi de lac se cocoțau pe cascadă ca să-și facă albume de nuntă. E normal că ba secată, ba inundată, se produc fisuri iar dacă mai e și călărită la propriu, vibrațiile adâncesc fisurile și, inevitabil, apare prăbușirea. Natura nu se autodistruge, natura elimină ce este în plus sau îmbătrânit și se regenerează dar nu se autodistruge. Surplusul dacă genera greutate suplimentară se îndepărta de la sine însă din toate filmările și fotografiile se vede clar că ea s-a prăbușit exact de la mal, exact din locul unde se adunau idioții cu buletin ca să-și facă poze.
    E mult de povestit… Acum se disculpă pentru că n-au nicio probă și argumentație științifică, ei habar n-aveau cum trebuia gestionat turismul! Iar peste toate astea mai există un organism, o agenție națională care are în subordine toate arealurile naturale protejate. O agenție națională care înghite salarii degeaba pentru că n-au conceput niciun studiu, n-au monitorizat nicio zonă protejată, n-au organizat niciodată vreun fel de congres științific, n-au inițiat nicio dezbatere, nimic, nimic, absolut nimic! Iar vicepreședinta agenției, cu funcție guvernamentală (subsecretar de stat) e fata vitregă a lui Marcel Vela, care a pierdut alegerile locale la Caransebeș și tată-său i-a oferit un post mai bun în compensare… Da, da… minunați-vă!

  2. rad de prosti

    ..gata!s-a terminat!un ultim articol de ziar..nota 10 atat ziaristului cat si @CGG pentru comentariu…realiste!as scrie mai multe,dar sunt prea “dure” si cenzura v-a bloca pe buna dreptate…a dat Dumnezeu! ca deja intrase in penibil…

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei