Consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a efectuat, în prima zi a lunii martie, o vizită în oraşul Szentendre. Pentru cei mai puțin avizați, în această localitate din Ungaria, ființează o autoguvernare românească.
În prima parte a vizitei, consulul general a fost primit la primăria din localitate de către Miklos-Nagy Verseghi, primarul localităţii şi Iulia Pantea, preşedintele Autoguvernării Româneşti din localitate. Consulul general român, însoţit de oficiali locali, a vizitat apoi un muzeu.
Primarul a prezentat localitatea, a vorbit despre proiectele realizate, cele actuale şi cele ce urmează să fie implementate. Szentendre are o populație de 27.000 de locuitori, fiind un oraș turistic, vizitat anual și de mulți români. Oraşul așezat lângă cursul Dunării, este înfrăţit cu două localităţi din România, Zalău și Târgu-Secuiesc. Primăria este interesată de colaborări culturale cu localități din România. La Szentendre, denumit în limbaj popular “Orașul Artiștilor”, sau “Orașul celor 7 biserici”, este un oraș multi-etnic și eminamente cultural, în decursul anului aici desfășurăndu-se mai multe festivaluri și manifestări culturale. În anul precedent, în data de 7 aprilie, artistul plastic Adela Kiss, membru al comunității istorice românești din Ungaria, a vernisat în spațiile primăriei locale expoziția de grafică “Cu vaporul la Szentendre”.
Conform datelor oficiale, la Szentendre trăiesc un număr de 84 de români, autoguvernarea locală românească luând ființă în anul 2000, sub conducerea prof. Iulia Pantea, originară din localitatea Jaca (Zsaka), din jud. Hajdu-Bihar. În acest oraș locuiesc și alți membri ai comunității istorice românești din Ungaria, care provin din Gyula, Bătania, Vecherd și alte localități.
Sergiu TABAN