GÂNDIRE AFORISTICĂ (51)

modelmic

Cui datorăm progresul civilizației, exaltării grobiene sau pesimismului aristocratic? Sic! La cultură e altfel.

 

#####

 

MISTICA STUDIULUI ȘI ACȚIUNII

Delfinul înoată. Omul învață să înoate. De ce învățăm comportamentul animalelor? De ce nu perseverăm în specificul omenesc, cu cartea într-o mână și laptopul în cealaltă?

 

#####

 

Vremea conchistadorului Cortez a trecut de mult. Sensul noțiunii curaj s-a rafinat. Din nefericire însă, nu ne-am însușit “…curajul suprem de a purta singurătatea, spre a putea crea, prin gândire, elita Ființei”, cum ne-a învățat Martin Heidegger. Ne complacem în lașitatea necreatoare a vieții în turmă.

 

#####

 

Pe terasă, sub un soare blând de primăvară, ocupându-mi șezlongul, o pisică adormită. “Clipă a echilibrului lumii”, a exclamat Cezanne, privind lanțul muntos Saint-Victoire.

 

#####

 

Ghiveciul la masă – acceptabil. La mașina de scris sau la calculator lamentabil. Bric-à-brac-ul mintal scrie în consecință, adică talmeș-balmeș. Victime – cititorii. Care au mai și plătit cartea.

 

#####

 

 Octavian APAHIDEANU

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

  1. Octavian Apahideanu

   Sărut mâinile și mulțumesc pentru menținerea dialogului. Mă bucură, în mod particular, concordanța opiniei noastre ( de fapt la plural, dar aici mă refer numai la următoarea): progresul tehnic aduce multe facilități, între care confortul. În mod paradoxal, pentru că a favorizat ca nici un alt suport comunicațional accesul la cultură, distrage de la valorile și creațiile axiologice și pervertește spre facil și superficialitate. De aceea întreb “Și după soluționarea unei probleme tehnice?” Desigur, fără preocupări cultural-artistice, răspunsul ar fi “Nimic, gol!”
   Mulțumesc pentru bucuria comunicării, atât dumneavoastră, cât și gazdelor noastre.

 1. Tommy HIL Figer

  Bravo domnule Apahideanu! Relaxarea minții intr-o lume tot mai trista pentru intelectuali

  1. Octavian Apahideanu

   Bună dimineața, domnule Tommy HIL Figer. Vă mulțumesc pentru apreciere și încă mai mult pentru dialog. Apreciez înțelegerea acestor texte așa cum le-am destinat: o întreprindere amuzantă, cu vagi urme de învățături, atât cât îmi permite experiența de viață și lecturile.
   Sper în comunicare cu dumneavoastră pe mai departe.
   O săptămână plăcută vă doresc.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei