„Siguranță și încredere“; siguranță în CINE și încredere în CE?

sig

România anului 2021; pe principalele șosele ale patriei, pe marile bulevarde ale orașelor, ori prin colbul și gropile comunelor uitate de vreme și de politicieni circulă semețe niște Dacii, multe din ele cu norma de casare depășită, pe care tronează la loc vizibil sintagma: „Siguranță și încredere“.

E drept la citirea acestui mesaj gândul te duce automat la Poliția Română; la vajnicii apărători ai legii, ai cetățeanului, ai bunurilor și vieții noastre. Când Poliția veghează, teoretic ar trebui să dormim liniștiți. Ei sunt cei care nu au somn, nu au odihnă, nu au program normat. Ei sunt cei care găsesc infractorul și în gaură de șarpe, care prind hoții și elucidează crime, violuri, tâlhării și alte acte antisociale care, din păcate, se mai petrec în România. Ei sunt cei în care trebuie să avem siguranță și încredere. Asta teoretic, pentru că practic….

Practic avem o clasă socială privilegiată, cu salarii mult peste media obișnuită, cu pensii ce vin la mulți, după 40 și ceva de ani a căror valoare este și ea peste media pensionarului de rând. În schimb ei își sacrifică viața de familie, liniștea, odihna, pentru ca noi, ceilalți, să avem „Siguranță și încredere“. Siguranță în CINE și încredere în CE?

Clanuri interlope care se taie cu săbii și se împușcă ziua în amiaza mare; fete răpite ce ajung în rețelele de prostituție internaționale: crime, violuri, pedofilie, atentate cu bombă, spargeri, accidente rutiere și câte alte asemenea. De ce? Simplu, pentru că motoul acestei instituții e…„Siguranță și încredere“. Personal, nu mă mai simt în siguranță nici în casă, nici pe stradă, nici la volan, în concediu hai, hui prin țară sau în vreun mijloc de transport. De la o zi la alta, numărul actelor antisociale crește, în timp ce vinovații sunt găsiți tot mai greu.

Unii vor da vina pe procurori, alții pe judecători, alții pe legile strâmbe ori incomplete după care funcționează Poliția Română. E drept nu e doar vina lor și nu doar lor trebuie să le imputăm toate grozăviile ce se petrec în ultima vreme. Vinovați sunt mai mulți, iar ei, polițiștii au partea lor de implicare (sau mai degrabă neimplicare) în ceea ce se întâmplă.

De la lipsa dotărilor strict necesare, la neimplicarea practică pentru că… „de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare“, sau „de ce să nu dorm eu liniștit noaptea în patul meu“, polițiștii nu prea își mai fac simțită prezența în viața noastră de zi cu zi. E suficientă doar o clipă de neatenție, neimplicare ori delăsare și hoții, criminalii, violatorii, pedofilii le preiau locul și își văd de afacerile lor necurate și foarte bănoase.

„Siguranță și încredere“ a rămas un deziderat, sau dacă e real și mai crede cineva în acest slogan, vin și întreb: siguranță în CINE și încredere în CE?

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

8 Comentarii

  1. Julieta

   Nu bate campii deloc.Asta este realitatea.Ori nu fac nimic ,ori atunci cand intervin omoara oameni nevinovati.Apropo,ce se mai aude de poliistul care a omorat un pensionar inofensiv ?(exista filmare).Pensionar atacat pe la spate si trantit la pamant desi nu se opunea ”organului”!

 1. Gogu

  Siguranta in ciocanul lui Thor , iar increderere in Thor ! El cu bratu-i de otel il va manui in spre binele judetului !

 2. Costina

  Trebuie doar o scurta plimbare prin Resita sa vezi ca orasul asta nu are politie, nu are administratie, nu are aproape nimic. Masini, galagie, melteni, poluare fonica cat cuprinde. Increderea in politie e atat de scazuta incat mi-e greata doar cand vad un politist. Cand ma uit la el, vad un corupt care nu face nimic, dar primeste salariu. O frauda. Nu inteleg cum nu le este rusine sa apara in articole de PR cu cadouri pentru nevoiasi. Politia Resita si politia Caras-Severin sunt institutii fara lideri, trebuie reformate din temelii.

 3. Garcea

  Corect, domnu’ ziarist, trist dar adevărat. Dar cu motocicliștii care deranjează zi de zi, seară de seară și noapte de noapte de ani de zile nu îi pune nimeni la punct?Sau sunt beizadele cu tătici în funcții de vârf în poliție și alte instituții și cred că lumea este toată la picioarele lor și își fac de cap pe seama nervilor cetățenilor care mai plătim taxe și impozite ca fraierii și tot noi să tolerăm faptele acestor obraznicaturi fără bac-ul luat dar au motor de mii de euroi lichelele. Poliția doarme și se ia doar de bătrânii care mai vând săracii un mărar, un pătrunjel….

 4. zero

  “vin și întreb: siguranță în CINE și încredere în CE?”

  În vela şi tăiţelu’ :)

 5. Adrian

  Eu ma bucur cand vad politie pe strada insa … mult … mult prea putina politie pe strada. Si cand su t pe strada se lasa calcati in picioare de “marele contribuabil”. Ii permit acestuia orice … se poarta cau el ca si cu un ou.
  Acest fel de politie nu imi da mare incredere. Luati exemplu de la politistul american si faceti exact ca si el cu orice cocalar care se crede plin de drepturi.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei