Știința din spatele îmbrăcămintei de compresie pentru alergare

modelmic

 

 

Este ușor să priviți acea pereche de pantaloni scurți de bărbați de compresie ca o modă trecătoare sau ca o pasiune, dar știința susține utilizarea și beneficiile acestui tip de îmbrăcăminte sport. Îmbrăcămintea de compresie funcționează și vă poate îmbunătăți foarte mult experiența de alergare.

 

Am fost cu toții în această situație: alergând și încercând să trecem peste durerea musculară a ultimului kilometru, sperând că avem suficientă putere în picioare pentru a ne împinge spre linia de sosire. Orice alergare de durată prezintă momente ca acestea. Cu toate acestea, după ce vă împingeți până la final și finalizați sesiunea, sentimentul de mândrie și realizare este ceea ce vă face să reveniți pentru o nouă cursă. O modalitate de a vă îmbunătăți performanțele de alergare și de a ușura recuperarea între sesiuni este cu ajutorul îmbrăcămintei de compresie.

De la lumea medicală la sport

Știința din spatele îmbrăcămintei sport de compresie există de aproape un secol. Și aceasta nu a fost dezvoltată pentru a le permite sportivilor superstar să evolueze, ci pentru a vindeca bolnavii.

 

Compresia a fost utilizată de profesioniștii din domeniul sănătății în contextul fiziologiei anatomice de mai mulți ani, având ca scop îmbunătățirea recuperării postoperatorii și a ajuta la gestionarea afecțiunilor precum insuficiența venoasă, TVP (tromboza venoasă profundă) și limfedemul.

 

De la mijlocul secolului al XX-lea, medicii au folosit articole de îmbrăcăminte de compresie pentru a trata pacienții care se vindecau după intervenții chirurgicale, fracturi, arsuri, limfedem, artrită, varice și TVP. Lumea se bucura de beneficiile compresiei, de mai bine de 60 de ani, când cineva inteligent s-a întrebat – dacă funcționează pentru bolnavi, atunci de ce nu ar funcționa pentru sportivi?

 

Îmbrăcămintea sport de compresie a luat cu adevărat naștere în 1987, când un studiu din Jurnalul American de Medicină Fizică realizat de doi medici, numiți Michael J. Berry și Robert G. McMurray, a dezvăluit că sportivii care purtau ciorapi de compresie s-au recuperat mult mai repede decât cei care nu.

 

Astăzi, un atlet olimpic de vârstă medie și pensionarul care tocmai s-a operat de varice poartă ciorapi de compresie din același motiv – pentru a crește pomparea sângelui și pentru a ajuta la recuperare. Sportivii care cer cel mai mult de la corpul lor au devenit emblema îmbrăcămintei sportive de compresie – alergători de distanță, bicicliști și triatleți.

Cum funcționează?

Urmând principiile îmbrăcămintei de compresie medicală, îmbrăcămintea sport de compresie încearcă să îmbunătățească încălzirea, să amplifice performanța și să grăbească recuperarea. Acest lucru este posibil folosind materiale textile care au o compresie aplicată mai mare și mai departe de centrul corpului, ceea ce reduce această forță. Aceasta se numește compresie gradată și crește circulația sângelui pentru a alimenta țesuturile corpului și încurajează întoarcerea deșeurilor (limfatice) lichide eliminate din mușchii și celulele corpului.

 

Îmbrăcămintea de compresie include șosete (sau ciorapi), colanți, tricouri, bluze, mâneci pentru brațe și pantaloni scurti de barbati sau femei. Nu există o porțiune specifică a antrenamentului pentru care îmbrăcămintea este concepută să se potrivească exclusiv. Aceasta poate fi purtată pe tot parcursul sesiunii sau după, ca ajutor de recuperare.

pant_nike

Utilizare și beneficii

Încălzirea înainte de o alergare

În timpul încălzirii, este important să ne asigurăm că corpurile noastre sunt pregătite pentru exerciții fizice, pentru a reduce riscul de rănire și pentru a obține cele mai bune rezultate. Aceasta include:

 

  • ca sângele să curgă prin țesuturi
  • pregătirea căilor noastre neuromusculare
  • pregătirea corpului pentru condițiile în care ne antrenăm

 

Compresia îmbunătățește fluxul de sânge prin gradientul de presiune creat între membre și trunchi, ceea ce crește livrarea oxigenului către mușchii care prezintă o cerere crescută. Prin stabilizarea cu membrele, creierul poate avea o conștientizare crescută a locului în care se află corpul nostru în timp ce ne mișcăm, iar acest lucru îmbunătățește agilitatea și coordonarea generală.

În timpul antrenamentelor și al curselor

Odată ce sesiunea de antrenament este în desfășurare, este normal să simțiți o reducere generală a performanței corpului. De la sesiuni HIIT la alergări de 5K și sporturi de ultra-rezistență, îmbunătățirile aduse rezervei de țesuturi și eliminarea deșeurilor vizează asigurarea faptului că mușchii pot funcționa eficient la un nivel ridicat și pot reduce oboseala.

 

Îmbrăcămintea de compresie vă poate îmbunătăți puterea și s-a demonstrat că mărește viteza de recuperare și timpul total până la epuizare. Fluxul sanguin și limfatic îmbunătățit asigură, de asemenea, că țesuturile sunt capabile să preia și să elimine combustibilul și deșeurile.

 

Pe măsură ce corpul se mișcă, mușchii se contractă și se mișcă cu membrele și acest lucru poate provoca rupturi microscopice la nivelul mușchilor. Îmbrăcămintea de compresie ajută la prevenirea deteriorării excesive a acestor mușchi, stabilizându-i și reducând un tip de traumă generată de șoc, denumită vibrație, ceea ce reduce senzația de durere și oboseală.

Recuperarea după o alergare

Studiile au explorat beneficiile îmbrăcămintei de compresie asupra performanței generale a exercițiilor și recuperării după sesiuni de alergare.

 

S-au identificat îmbunătățiri în îndepărtarea acidului lactic din țesuturi, precum și măsurători mai mari ale puterii și forței și reducerea umflăturii musculare după antrenament. Compresia ajută la eliminarea deșeurilor limfatice care se adună la nivelul membrelor și le atrage spre partea superioară a corpului pentru a fi descompuse.

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei