(E)Petru Borduz: ,,Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a reprezentat idealul suprem al poporului român într-o singură națiune – România”

a

De Ziua Națională a României, d-le Petru Borduz, candidat la Senat din partea ARN, ne-a transmis câteva gânduri:

,,Oricine își iubește pământul, credința, datinile, limba și neamul este un patriot adevărat. Noi românii nu ne-am pierdut patriotismul chiar dacă este mai puțin vizibil. Biserica și Școala sunt cei doi piloni ai neamului nostru de când s-a format acest popor. Cred că fiecare român este fericit și mândru de calitatea sa umană. Avem atâția români care ne fac mândri în domeniile care sunt pregătiți. Unitatea spirituală a dus la unitatea politică atunci când s-a format România Mare.

De aceea la noi, la români, patriotismul a fost firul care i-a adunat pe toți, dintr-o credință, istorie și-un neam, dintr-un ideal și o suferință comună. Când unui popor îi slăbește puterea de a-şi iubi şi de a-și respecta valorile, atunci se află în declin; când viața lui se macină din pricina rătăcirilor, a indiferentismului religios, a luptelor fratricide pentru putere, uitându-și credința strămoșească și istoria, atunci patria se stinge. Cerul țării pare, ce-i drept, același, pământul arată la fel de roditor, râurile repezi cu ape cristaline curg, așijderea, grăbite către Marea cea Mare; așezările omenești rămân la locurile lor, încremenite între veacuri, dar sufletul neamului parcă se pierde. Fără acesta, amintirile sfinte se șterg, tradițiile multiseculare se uită, iar sub ochii noștri nu rămâne decât un popor schilodit, alături de mormântul unei patrii pentru care au luptat cu arma în mână moșii și strămoșii noștri; patriotismul este un loc în aceeași patrie pentru toți cei ce o iubesc.

România înseamnă  o casă pentru toți cei care astăzi simt, iubesc și trăiesc românește. La mulți ani România! La mulți ani dragi români“!

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei