Motto: Deputatul Hurduzeu, ironic: „Suntem nevoiți să trăim cu un guvern care este „victima propriului succes“, conform premierului Cîțu!“ De unde atâta succes??
Dacă ar fi să ne luăm după explozia de astăzi de la Petromidia, „economia chiar bubuie“ sub greutatea finanțistului Florin Cîțu. Și totuși să revenim cu picioarele pe pământ, după atâtea explozii solare generate de creșterile economice fulminante, bazate pe baloane de săpun și împachetat de fum sau alte date fabricate în laboratoare care nu au nicio legătură cu realitatea din teren a românului de rând. La rândul său, liderul organizației PSD din Banatul de Munte, deputatul Silviu Hurduzeu a ironizat „succesele“ executivului condus de Florin Cîțu.
Președintele organizației PSD Caraș-Severin, deputatul Silviu Hurduzeu, a lansat astăzi un apel la adresa guvernului condus de Forin Cîțu, în privința reluării finanțării programului PNDL 2, fonduri destinate dezvoltării infrastructurii pentru comunitățile din țară. Hurduzeu afirmă că blocajul PNDL-ului reprezintă o problema reală atât pentru unitățile administrative cât și pentru cei mai mulți dintre constructorii care au câștigat licitațiile, cei care se văd acum nevoiți să își abandoneze lucrările și să trimită angajații în șomaj. Totuși, Hurduzeu îl citează pe premierul Cîțu, cel care spune că executivul pe care îl conduce este victima propriului succes:
„Care succes? Probabil cel legat de vaccinare. Așa cum s-a văzut, după ce premierul Cîțu a apărut într-un videoclip menit să încurajeze vaccinarea, urmat de alți membri ai guvernului, procentul de vaccinare s-a prăbușit la nivel național.
Primăriile din județul CS au nevoie de acești bani dedicați proiectelor din Programul Național pentru Dezvoltare Locală, Consiliul Județean are nevoi de acești bani, chiar dacă dinspre administrația județeană vine o tăcere ce nu e nici măcar amenințătoare, deși Consiliului Județean mai are în continuare drumuri de finalizat prin PNDL 2. Sunt convins că nici Consiliul Județean nu are banii necesari pentru încheierea proiectelor destinate modernizării drumurilor din județ, precum tronsoanele de pe DJ 608, cel din Valea Almăjului – 571 G, nici 571 F spre Eftimie Murgu nu este finalizat, așa cum actuala conducere a Consiliului Județean a spus că nu are bani pentru cele trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Deși, între drumurile județene și staționare este o diferență: pentru lucrările de reabilitare ale celor trei staționare SJUR, fiind vorba de proiecte cu finanțare europeană, se putea lua un împrumut fără a fi afectat gradul de îndatorare al Consiliului Județean Caraș-Severin, pentru că banii luați pentru proiectele cu finanțare europeană nu se contabilizează la gradul de îndatorare. Cu atât mai mult cu cât unul din cele două credite pe care le are CJ-ul se va termina de rambursat în noiembrie 2022. Dacă se păstra aceeași rată la creditul pentru reabilitarea celor 3 staționare, în maxim 5 ani acel credit ar fi fost rambursat, având tot timpul din lume pentru demararea studiilor de fezabilitate pentru construcția unui spital nou“, a explicat fostul președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.
La rândul său, primarul comunei Prigor, Simona Miclău a vorbit despre problemele pe care le generează pentru comunitate lipsa finanțării PNDL-ului, care ar însemna reabilitarea în profunzime a infrastructurii pe drumurile comunale DC 38 și DC 39, un total. Miclău se vede în situația pregătirii pentru asfaltare a drumurilor care face legătura între Prigor – Borlovenii Vechi – Prilipeț – Pătaș, Borlovenii Vechi – Borlovenii Noi „Pentru mine a fost un interes major de a finaliza acest drumuri începute în anul 2020, contractele fiind semnate în anul 2019, cu o valoare de peste 12 milioane de lei, o finanțare mare pentru o comună din Caraș-Severin. Eram foarte optimistă, însă a apărut această veste tristă. Tristă pentru că cetățenii din Borlovenii Vechi și Pătaș consider că sunt izolați din cauza infrastructurii drumurilor de legătură. Oamenii sunt triști și ei. Și cum să nu fie, dacă lucrarea ar fi pregătită de asfaltare. Deci până acum în comuna Prigor s-a executat 30 % din întregul proiect finanțat prin PNDL 2. Trag un semnal de alarmă spre actualul guvern și să-și îndrepte atenșia spre cetățeni, așa cum o fac și eu zilnic, fiind printre oameni și problemele lor“.
Copleșit de problematica suspendării finanțării proiectelor PNDL s-a declarat a fi și prospătul edil ales al orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu: „Avem probleme mari, dat fiind faptul că la Bocșa beneficiem de cel mai mare contract din Caraș-Severin, acordat prin PNDL de Ministerul Dezvoltării. Este vorba de reabilitarea a 53 de străzi, într-un proiect de peste 10 milioane de euro. Constructorul nostru este în insolvență, străzile sunt sparte, sunt montate podețe pe jumătate iar ceea ce se întâmplă la Bocșa este foarte grav, față de derularea proiectelor în alte părți. Sper ca parlamentarii noștri PSD să-l interpeleze de urgență pe ministrul dezvoltării și să îl întrebe cum a fost posibil ca aceste finanțări, cu lucrări aflate în execuție, să nu fie prinse în bugetul Ministerului Dezvoltării. Cum este posibilă această bătaie de joc la adresa cetățenilor? Dacă este necesar, primarii de comune și cei de orașe ne vom deplasa la București și vom face miting în fața Guvrenului pentru a primi un răspuns la problemele pe care le traversăm“, a declarat actualul viceprimar interimar al Bocșei, Mirel Pascu, cel care urmează șă-și intre în drepturi pentru un nou mandat de primar ales de comunitatea de la Bocșa.
Sergiu TABAN