Reșița celebrează la acest sfârșit de săptămână 250 de ani de industrie, de foc nestins, un moment în care trebuie să ne reamintim, în cel mai obiectiv mod cu putință, de toți cei care au clădit prin sacrificiul lor Cetatea de Foc. În anii de după revoluție, industria reșițeană a intrat într-un proces de regres fără precedent, fiind în situația unui iminent colaps, dar a fost readusă pe linia de plutire prin intervenții guvernamentale, în urma unor mișcări de stradă sindicale sau prin intervențiile directe ale unor oameni politici.
În această galerie, deloc numeroasă, se numără și actualul senator social-democrat, Ion Mocioalcă, cel care, în mod consecvent, s-a arătat interesat de soarta celor doi coloși industriali, UCM Reșița și CSR, astăzi TMK. Prin pozițiile luate în parlament, fie că a fost vorba de declarații politice rostite de la Tribuna Parlamentului, interpelări a numeroși miniștri pe tema salvării industriei reșițene, fie că i-a adus de la Palatul Victoria „cu japca“ la locul faptei pentru a vedea exact cum stau lucrurile, chiar aici la Reșița, pe membrii guvernelor sau chiar pe premierii executivelor, deputatul Mocioalcă a fost un actor cu rol determinant de care se leagă, orice-ar spune cârcotașii, supraviețuirea celor doi coloși care au scris istoria industriei grele românești.
Astăzi, aniversarea a 250 de ani de istorie industrială la Reșița a trezit amintiri dureroase în sufletele celor, trecuți de prima tinerețe, care au pus umărul la clădirea acestei istorii: siderurgia și construcțiile de mașini. Țaglă țeavă, oțel de înaltă calitate pentru șinele de cale ferată, motoare navale, generatoare, motoare electrice, motoare diesel, echipament hidro ce a produs (și încă o mai face) lumină pe salbele de hidrocentrale din țară, toate acestea fac parte din istoria și tradiția industrială a Reșiței.
3 iulie se identifică cu nașterea Reșiței industriale, este ziua în care au fost inaugurate primele furnale, de pe valea Bârzavei, în amonte de satul Reşiţa. Astfel, în jurul furnalelor Franciscus şi Josephus, construite de Fiscul austriac în perioada, octombrie 1769 – iulie 1771, şi inaugurate la 3 iulie 1771, s-a clădit localitatea Reşiţa Montană. Aceasta a fost, iniţial, separată de Reşiţa veche, care, pentru a fi deosebită de Reşiţa nouă, a fost denumită Reşiţa Română. Între cele două localităţi exista chiar şi o Vamă, situată pe malul Bârzavei dinspre Reşiţa Montană, unde comercianţii trebuiau să plătească o taxă, ca să-şi poată vinde produsele.
„UCMR-ul a fost fondată de fiscul austriac şi o societate cu o foarte mare tradiţie şi un palmares de invidiat. Din păcate, traversează o perioadă mai puţin fastă materializată printr-o procedură de insolvenţă“ a afirmat senatorul de Caraș-Severin Ion Mocioalcă. „Cu siguranță nu se va putea ajunge niciodată la ceea ce exista anterior anului 1989, când în cele două sectoare de activitate, metalurgia și construcțiile de mașini lucrau aproximativ 30 de mii de oameni: ingineri, tehnicieni, muncitori de înaltă specializare. Condițiile economice actuale nu mai permit acest lucru, dar nu este posibil să ne batem joc de cele câteva sute de profesioniști ce mai activează în cele două mari unități economice care au dat renumele orașului“ a mai precizat senatorul Ion Mocioalcă, un politican care a urmărit îndeaproape situația cu care se confruntă unitățile industriale, altădată adevărate etaloane pentru alte companii care joacă pe piața mondială de profil.
„Reșița poate renaște, aseneni păsării Phoenix, dar conducerea orașului, a județului și implicit actuala echipă guvernamentală trebuie să clădească această renaștere și reconstrucție pornind de la capitalul cel mai prețios în momentul de față, OMUL. Nu este posibil să acceptăm din partea acestei coaliții toxice aflate la guvernarea României să distrugă cel mai prețios capital autohton. Ei o fac zi de zi, prin nemărirea alocațiilor, prin înghețarea salariilor și a pensiilor, prin acceptarea și poate chiar încurajarea creșterii inflației. Acest lucru l-am semnalat recent și în moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, moțiune respinsă prin obligarea parlamentarilor puterii să nu părăsească băncile și să-și exprime votul“ – a mai adăugat senatorul social democrat de Caraș-Severin.
Mocioalcă a mai precizat că până la o creștere economică, pe baze solide a economiei orașului, trebuie oprită distrugerea acestuia și conservarea, chiar la aceste cote minime de avarie, a potențialului industrial al Reșiței.
Dan AGACHE
La un asemenea eveniment omu’ vine fără cravată, ca la piață…
Iar cu grija fata de CSR și UCMR, las-o jos ca măcăne ceaceo! În aia șaișpe ani de când faci jocuri și intrigi în parlament puteai sa faci ceva, dar ai tăcut ca pestele în apa…
De 21 de ani de când ești parlamentar a tot ,,renăscut “, noroc cu “nebunii” care au luat frâiele orașului că altfel ne duceam tot în jos. Hai sictir la Patule!