Valeria Schelean: „Justiția se înfăptuiește în sala de judecată, nu în sala de plen”!

modelmic

În societatea românească există percepția unei lupte dintre Parlament și procurori și această relație trebuie pacificată, este de părere deputatul PNL de Caraș-Severin Valeria Schelean. Declarația acesteia a fost făcută în cadrul dezbaterii „Independența Justiției și relațiile cu Parlamentul și Guvernul – factor decisiv în funcționarea Statului de Drept”. 

Există această percepție în rândul opiniei publice în ceea ce privește o relație conflictuală între procurori și Parlament când vine vorba despre încuviințarea cererilor de reținere sau arestare preventivă. În spatele acestei percepții există și o situație obiectivă de fapt. Dacă este să aleg doar anul de referință 2014, un an cu deosebită încărcătură politică având în vedere alegerile prezidențiale, Camera Deputaţilor şi Senatul au primit cereri din partea magistraților de încuviințare a începerii urmăririi penale şi de arestare preventivă a 14 parlamentari, jumătate dintre acestea fiind respinse şi jumătate au fost aprobate pe bandă rulantă la sfârşitul anului, după prezidenţiale”, a explicat Valeria Schelean.

 Deputatul PNL de Caraș-Severin a mai spus că în opinia sa, și în opinia Partidului Național Liberal, justiția trebuie înfăptuită de către magistrații-judecători, în sala de judecată.

Poziția mea, de Vicepreședinte a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, dar mai ales poziția mea de avocat este că justiția se înfăptuiește în sala de judecată, nu în sala de plen. Parlamentarii, potrivit rolului desemnat de Constituție, pot să fie doar facilitatori ai înfăptuirii actului de justiție, prin votul de încuviințare a cererilor de urmărire penală în cazul miniștrilor și în cazul votului de încuviințare a cererilor de reținere și arestare preventivă în cazul deputaților și senatorilor”, a mai afirmat Schelean.

Dezbaterea “Independența Justiției și relațiile cu Parlamentul și Guvernul – factor decisiv în funcționarea Statului de Drept” a fost organizată de către Comisia Juridică a Camerei Deputaților și i-a avut ca invitați, printre alții,  pe Florin Iordache, președintele Camerei Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și prof. univ. dr. Rodica Stănoiu.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei