Romeo Dunca: „Refuz să mă îndatorez până peste cap ca să tunez un trabant”

 

dunca bun

Refuz să mă îndatorez până peste cap ca să tunez un trabant”, aceasta este concluzia președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, la finalul unei întâlniri de lucru derulate astăzi cu privire la intenția de încetare, prin acordul părților, a contractelor de finanțare pentru proiectele de creștere a eficienței energetice a celor trei staționare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Întâlnirea a fost decisă în cadrul ședinței forului județean de săptămâna trecută, atunci când mai mulți consilieri județeni și-au arătat nemulțumirea cu privire la intenția lui Dunca de a renunța la finanțarea europeană pentru cele trei proiecte. De precizat însă, că la întâlnirea de astăzi, au participat doar doi consilieri județeni, Ioan Crina (PSD) și Caius Diaconescu (PRO România), motiv pentru care liberalul Dunca a catalogat protestele anterioare cu privire la subiect, ca fiind strict „circ politic”.

La ședința de astăzi a fost invitat să participe și Florin Trofin, reprezentantul proiectantului, firma Abraxas, căruia i s-a cerut să explice din ce motive cheltuielile neeligibile, în valoare de aproximativ 15 milioane de lei rezultate în urma studiilor de fezabilitate pentru cele trei staționare, au ajuns să se ridice la 34 de milioane de lei, în urma proiectelor tehnice.

trofin

Finanțatorul ne obligă să punem la punct clădirile din punct de vedere structural, adică acestea să se încadreze într-o clasă de risc seismic acceptabilă. Ne obligă să punem clădirile în siguranță din punct de vedere al securității la incendiu și să le optimizăm din punct de vedere al accesibilității. Cele trei staționare nu au autorizație de securitate la incendiu, nu au avut niciodată, iar lucrările care trebuiesc făcute sunt destul de consistente. (…)

Studiul de fezabilitate, întocmit în anul 2017, a fost o lucrare expediată într-un termen extrem de scurt și a fost o lucrare de toată jena. Din cauza asta, ofertanți pentru întocmirea proiectelor tehnice pentru cele trei staționare nu prea au fost. Noi ne-am băgat în treaba acesta cu bună știință că avem niște studii de fezabilitate prost întocmite, doar pentru faptul că locuim aici și când avem nevoie, la spitalul acesta ne ducem. Am considerat că avem obligația de a ne implica în proiect chiar dacă am știu de la bun început că, vorba aceea, un lucru prost croit nu are cum să iasă bine.

Studiul de fezabilitate a fost atât de prost întocmit încât expertizele tehnice pe clădiri au trebuie refăcute, auditurile energetice, toate studiile prealabile au fost de o fușăreală sinistră pe care s-a întocmit o documentație care a ieșit așa cum a ieșit”, a precizat Florin Trofin.

Pe de altă parte, președintele Dunca a insistat că forul județean nu are de unde să plătească în prezent cheltuielile neeligibile pe care le presupun cele trei proiecte, dar nici argumentele proiectantului, nici cel ale președintelui CJ, nu au reușit să îl convingă pe Ioan Crina, în opinia căruia cele trei proiecte trebuie să continue. În plus, acesta insistă să afle și cine a aprobat continuarea proiectelor dacă s-a aflat că studiile de fezabilitate au fost prost întocmite.

Proiectele sunt finanțate pe o axă pentru clădirile publice, pentru îmbunătățirea condițiilor energetice a clădirilor publice. S-a făcut un Dali, bun prost, nu știu. Indicatorii respectivi au fost aprobați, pe baza acestei aprobări a fost încheiat contractul de finanțare. Au fost scoase la proiectare și cineva a constatat că nu este în regulă Dali-ul. Eu întreb, cine i-a spus dlui Trofin că trebuie, de exemplu, refăcută instalația electrică, cine a hotărât asta? Dacă noi avem un proiect de îmbunătățire energetică, hai să facem asta. (…) Cine și-a asumat responsabilitatea să continue un proiect, să mărească cheltuielile neeligibile, astfel încât noi să nu putem finanța proiectul respectiv. Cum am ajuns să facem altceva decât ceea ce s-a aprobat prin Dali?”, a întrebat Crina, acesta insistând și pe varianta contractării unui credit prin care să fie acoperite cheltuielile neeligibile, variantă exclusă însă din start de Romeo Dunca.

crina

Concluzia după această ședință de lucru este că au fost discuții politice. Lucrurile sunt clare, proiectantul a lucrat în baza unor comenzi clare, date în cursul anilor trecuți cu temă de proiectare clară. Lucrările de anvelopare nu înseamnă strict anvelopare pentru că odată ce intri și deschizi un șantier trebuie să respecți și anumite norme și să obții avizele de incendiu, fapt pentru care costurile au crescut foarte mult. Părerea mea este că este inoportun să târâm CJ într-un alt credit împovărător de 30 de milioane de lei, pentru următorii 15 sau 20 de ani, repet, fără a realiza efectiv ceva, adică fără a aduce o îmbunătățire fundamentală în bine. Cu atât mai mult cu cât reabilitarea acestor staționare ne diminuează șansa de a putea face un spital județean nou”, a concluzionat la finalul ședinței președintele Dunca.

Acesta a precizat că la viitoarea ședință a forului județean va pune din nou pe ordinea de zi propunerea de renunțare la proiectele de reabilitare energetică a celor trei staționare, „urmând să găsim o soluție alternativă, o sumă de bani mai mică, prin care să realizăm niște lucrări obligatorii, în așa fel încât confortul minim în spitale să fie asigurat, urmând ca de aici încolo să mergem pe varianta reală de schimbare în bine, adică un spital nou, chiar dacă îl vom putea folosi de abia după 2026.

Sper să am susținerea colegilor din PNL. Eu nu mă antamez să mă îndatorez până peste cap ca să tunez un trabant. Iau bani, poate mă îndatorez pe 50 de ani, pentru un lucru bun, trainic care într-adevăr va aduce o schimbare radicală, dar nu o să mă îndatorez ca să nu rezolv mai nimic”, a mai precizat Romeo Dunca.

Citește și Romeo Dunca nu renunță! Doar își pregătește mai bine „jocul de gleznă

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

  1. Nelutzu

    Abraxas e firma lu Nelu! Dacă sunteți băieți deștepți..o sa va apropiați de adevăr!

    1. arh Florin Trofin

      Pentru buna informare: Abraxas functioneaza din anul 1992, la anul aniversam 30 ani de activitate.
      Din anul 2007 Nelu Popa a fost asociat majoritar pana in ianuarie 2014 cand s-a retras din firma.
      Contractele de proiectare pentru cele 3 stationare ale SJU Resita au fost semnate in anul 2019 de vechea administratie a Consiliului Judetean.

  2. Pomperu

    Va rog sa ii transmiteți domnului președinte..acest mare ganditor capitalist al Banatului..ca aceste cheltuieli necesare pentru obținerea avizului ISU trebuie făcute indiferent de situație..ca renunță sau nu renunță la proiect. Altfel, riscam un incendiu unde iar o sa murim ca prostii fără sa știm când și de ce.

  3. Slalom printre cretini

    Abraxas-ul dacă îl scuturi bine bine de tot ies șustele din șefii cei mari ca lăcustele. Se aud tot felul de zvonuri despre cum se obtin contracte de proiectare pentru diverse lucrări. Control de stat ceva nu le face nimeni?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei