„Domnule ministru Cîmpeanu…ar trebui să vă dați demisia“ – afirmă deputatul Marius Damian

dam

În plenul Camerei Deputaților a luat astăzi cuvântul și deputatul de Caraș-Severin, social democratul Marius Damian, cu o interpelare pentru actualul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu. Parlamentarul cărășean trage un puternic semnal de alarmă cu privire la situația „îngrijorătoare“ a învățământului românesc. Alăturat vă prezentăm textul integral al interpelării, precum și înregistrarea video din plenul camerei a deputatului Marius Damian:

Unde este reforma promisă de coaliția de guvernare PNL, USR-Plus și UDMR? Singurul lucru pe care l-a făcut actualul ministru al Educației este să distrugă sistemul educațional pe durata pandemiei și văd că se continuă cu această strategie și acum. Absenteismul este mai ridicat ca niciodată și avem peste 16.000 de corigenți numai la clasa a VIII-a. A mai „reformat” gratuitatea transportului elevilor: acum se decontează! A reformat și metodologia concursurilor pentru directorii de școli: nu mai sunt necesare diplome de management educațional, iar concursurile sunt în continuare amânate, din luna februarie.

Săptămâna aceasta are loc Evaluarea Națională, iar rezultatele vor reflecta ceea ce alte țări au știut de mult: învățământul online este un eșec! Un studiu efectuat de Universitatea Goethe din Germania a ajuns la concluzia că învățământul online (sau la distanță), produce, sub aspect educațional, un efect similar cu cel al vacanței de vară. Adică o stagnare și chiar o scădere a competențelor educaționale în rândul copiilor și adolescenților, iar diviziunea între săraci și bogați s-a adâncit și mai mult în timpul închiderii școlilor din cauza pandemiei.

Învățământul online nu a făcut altceva decât să scadă competențele educaționale și să conducă la un dezastru în educație, aproape 16.500 de elevi de clasa a VIII-a au rămas corigenți în acest an, și când spun dezastru mă raportez la anii trecuți, când numărul elevilor corigenți era de 15.000 din toți anii de școală! Acum ne confruntăm cu un număr de 16.500 elevi doar de clasa a VIII-a corigenți, elevi care trebuiau să își aleagă liceul și un drum în viață, acum se luptă cu corigențele datorită haosului la care au fost supuși!

Ma bucur că și ministrul Educației observă și declară ca situația este îngrijorătoare, dar mă întreb cine a ținut oare copiii departe de școală un an, lucru ce a condus la aceasta situație îngrijorătoare?! Domnule ministru Cîmpeanu, dacă va recunoașteți incompetența ce a dus la dezastrul din momentul de față, ar trebui să vă dați demisia! Ați mai spus, domnule ministru, că datorită acestui sistem de predare online elevii și-au îmbunătățit abilitățile digitale și că le-a prins bine, dar ce ne facem cu elevii care nu au nici curent în locuință, dar mai tabletă sau calculator, aceștia nu au drept la educație? Și mai vorbeați și de importanța predării digitale, mâine poimâine ne trezim că nu mai este nevoie nici de cadre didactice.

Cum să faceți astfel de declarații când se vede cu ochiul liber actualul stadiu al educației românești? Când studiile și realitatea dovedesc contrariul. Situația este îngrijorătoare, exact așa cum o recunoaște și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu! De aceea, sper ca moțiunea de cenzură, România eșuată – recordul fantastic al guvernului Cîțu, să fie votată de majoritatea colegilor din Parlament și că acest Guvern care a adus România într-o stare dezastruoasă în toate domeniile, să fie demis și să plece acasă“! – a afirmat deputatul PSD de Caraș-Severin, Marius Damian.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei