Plăcuța suedeză și efectul ei de bumerang – editorial

a

Despre plăcuța suedeză și semnificația ei s-a tot vorbit încă înainte de 10 august 2019. A fost un liant care a coagulat toate forțele de dreapta împotriva „dușmanului“ comun, PSD. Efectul ei a fost asemeni celui de domino: a căzut o piesă, care le-a antrenat pe toate celelalte.

Dacă în urmă cu 4 ani social democrații câștigau alegerile locale „en fanfare“ cu zice franțuzul, iar PSD-ul s-a trezit cu o majoritate pe care nu o scontau nici cei mai optimiști dintre ei, după, a urmat reculul: scandaluri interne, două guverne dărâmate din interior, probleme cu justiția ale fruntașilor PSD-iști, dinozauri rămași la butoane și în final un premier care a fost îndrumată de apropiați să meargă tot înainte, precum sunt duse oile la abator.

Au urmat o serie de înfrângeri, greu de digerat pentru orice formațiune politică: pierderea europarlamentarelor, pierderea președenției și acum pierderea localelor. Din datele preliminare se pare că PSD-ul este marele învins. E și normal dacă ai avut mult și acum ai mult mai puțin. Cine l-a învins? Greu de spus pentru că cele două formațiuni de dreapta își arogă victoria; PNL, respectiv USR-Plus.

Poate că sunt și eu un dinozaur care nu înțelege tânăra generație. Poate ar trebui să fac și eu un pas în spate, cu toate că mă încăpățânez să cred că e ceva necurat la mijloc și rezultatele localelor din acest an nu sunt doar rodul campaniei electorale a candidaților dreptei, ci mai e ceva la mijloc. O mână nevăzută care i-a propulsat spre victorie. Că o fi STS-ul, că sunt băieții cu ochi albaștri, că e o directivă venită din exterior, chiar nu știu și sincer nici nu cred că am să aflu acum, sau într-un viitor relativ apropiat.

A fost un val al schimbării, apărut odată cu plăcuța suedeză, care s-a propagat și s-a amplificat asemeni unui tsunami. Din datele preliminarii la nivel național, se pare că s-a votat nu pentru un candidat sau altul, ci s-a dat un vot împotrivă. Împotriva a tot ceea ce a însemnat forță de stânga. Nu au contat realizările, ci promisiunile; nu au contat faptele, ci vorbele. Pe de o parte e bine că s-a întâmplat acest lucru. PSD-ul are nevoie de o perioadă de opoziție pentru primenirea cadrelor, pentru scuturarea de dinozaurii partidului, pentru adaptarea doctrinei către viitor, către generația tânără, către ceva concret, palpabil. A trecut vremea cuvintelor frumoase și a sloganurilor rostite cu patos revoluționar. E timpul curățeniei, la propriu și la figurat.

Pe de altă parte, plăcuța suedeză poate avea un efect pervers, de bumerang. Dacă acum s-a schimbat ceva dinspre stânga spre dreapta, există suficiente șanse ca toți, sau mai bine zis majoritatea celor ce au câștigat din partea dreptei, să nu fie capabili să gestioneze un astfel de câștig. Să orienteze activitățile primăriilor și ale consiliilor județene spre partea liberală a lucrurilor și mai puțin spre cea socială. Asta ar conduce inevitabil la un proces de creștere a nemulțumirii populației, care va resimți din plin efectele acestei transformări prin înghețarea salariilor, a pensiilor, a alocațiilor și a tot ceea ce se poate îngheța. Din punct de vedere matematic și economic e adevărat. Din punct de vedere social nu prea, pentru că mulți dintre românii de astăzi trăiesc la limita sărăciei.

În aceste condiții, în următorii 4 ani prevăd acel efect de bumerang al plăcuței suedeze, roșie la origine, care se va întoarce prin creșterea gradului de nemulțumire a unei părți mari a populației, împotriva celor care au lansat-o. O schimbare a culorii din roșu sângeriu în galben căcăniu.

Depinde doar de aleșii locali, de măsurile pe care le vor lua, de inteligența și de potența lor politică de a face lucrurile să meargă, ca această schimbare a culorii plăcuței suedeze să nu fie posibilă. În rest…o schimbare doar de dragul schimbării, fără a avea ceva concret, mai bun și mai capabil să pui în loc, va fi doar o amânare a dezvoltării României și o subjugare mai accentuată față de cei din afară ce ne doresc proști, flămânzi și goi, iar clasa politică post-decembristă și-a dat cu prisosință concursul pentru asta.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Un reșițean

    Foarte bine punctat, Primeau plăcuță suedeză si medicii dacă ” iuma rosie” nu le marea salariile la nivelulanului 2022. Daca ciuma roșie nu le marea salariile, mai erau medici suficienți sa lupte buba galbenă cu virusul? O sa njmar reșițenii care se intorc din străinătate si se angajează in Reșița in urmatorii 4 ani. In cei patru csre au trcut= 60 noi locuri de muncă in magazine. Firme aduse=0. Raposatu Stepanescu a fost ultimul care a adus Autoliv.

  2. liviu

    Nu uitati ca PNL a fost cel care a modernizat Romania.E timpul ca social democratia de tip PSD sa dispara .Se poate face politica sociala si de alte partide ,exemplul Germaniei e clar.Sa ne gandim ca marirea pensiilor avantajeaza pe cei cu pensii mari in primul rand si nu pe amarati care primesc 3, 4 milioane in plus.Ca e si influenta straina e clar, americani au nevoie de o tara stabila si de conducatori cu care sa fie pe aceiasi lungime de unda,atata timp cat au baze militare aici .In Caras majoritatea primarilor liberali au confirmat ca se poate face lucruri bune

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei