Lucrează în cabinetele private, în timpul orelor de program pentru care primesc un salariu de la stat! Ce le reproșează Dunca medicilor de la SJUR

dunca

„Războiul” declarațiilor dintre președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și o parte a medicilor de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, continuă. După ce în luna decembrie a anului trecut, un grup de cinci doctori adresa o scrisoare deschisă președintelui Dunca, în care își arătau nemulțumirea cu privire la unele afirmații acestuia despre activitatea medicilor din cea mai mare unitate sanitară din județ, săptămâna trecută, o nouă astfel de scrisoare a fost adresată președintelui Dunca, de data această de către medicul Romeo Dumitrescu. Fostul director al DSP Caraș-Severin și pentru scurt timp președinte al CJ Caraș-Severin îi reproșa actualului președinte al forului județean că „știrbește prestigiul” medicilor de la SJUR după bunul plac, vorbind pe larg despre pregătirea profesională a cadrelor medicale și activitatea acestora, precum și de lipsa de investiții în spitalul reșițean. Ca de obicei, președintele Dunca a ieșit public cu o replică, în care susține că mesajul pe care l-a transmis a fost greșit înțeles, nemulțumirea sa se îndreptându-se spre acele cadre medicale care nu își fac datoria, care încasează salarii de la stat în contul orelor petrecute în cabinetele private, punând astfel piedici dezvoltării spitalului.

Citește și Romeo vs Romeo – atac dur la adresa președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin

„Dle Romeo Dumitrescu!

Vă înțeleg starea și regret că nu ați reușit să descifrați mesajul meu. În primul rând, să știți că am o considerație deosebită față de medici. Față de volumul imens de cunoștințe necesare acestei meserii, pe de o parte, precum și față de condițiile ori trăirile la care îi obligă situațiile întâlnite de-a lungul unei anumite cariere, pe de altă parte. Îi respect și pe acei medici care, deși au învățat și profesat enorm, la un moment dat al vieții au început să profite de sistem. În special de cel de la noi, care sub diverse orânduiri politice, pe parcursul ultimelor 3 decenii, a devenit unul ticălos.

Nu contest priceperea sau operațiile, care pot fi chiar traumatizante pentru cel care le efectuează, dar aici nu despre asta vorbim. Păcat că nu ați înțeles.

În Spitalul Județean de Urgență Reșița, zecile de medici primari reușesc să rezolve doar o parte din provocările medicale de zi cu zi. Acest lucru e confirmat de statisticile care arată cât de mult sunt plimbați sau expediați pe la alte unități spitalicești cărășenii aflați în suferință.

Nu contest competența sau situațiile rezolvate cu succes în diferite cazuri, dar vă reamintesc că este o obligație de serviciu să operați bine. Nu puteți reproșa cuiva că v-ați făcut datoria într-o anumită situație. Aici vorbim de cazurile în care nu s-a făcut. Sau de cele în care anumiți medici competenți nu au rezolvat ce trebuiau să rezolve. Ori nu au fost prezenți la serviciu și, cu toate acestea, nu au returnat salariul luat pe luna întreagă.

Închipuiți-vă Spitalul Județean ca un avion cu 60 de locuri pilotat de un profesionist extrem de priceput și un secund la fel de bun. Avionul, datorită conjuncturii politicilor ultimilor 30 de ani, zboară mai tot timpul cu celelalte 60 de locuri ocupate tot de piloți pricepuți. Nu ar fi o problemă dacă ar plăti bilet sau măcar să nu perceapă bani pentru asta. Dar, studiind situația, putem observa în mod frecvent că ei sunt plătiți, în timpul zborului de agrement, la fel de bine ca și comandantul care transpiră la manșă…

Despre asta vorbim. Despre cei care, pricepuți fiind, nu stau suficient la serviciu, împărțind ziua de lucru și cu cabinetul privat, unde încasează bani în timpul orelor de program la stat. Procedând așa, copleșesc bugetul de salarii deoarece nu au intrări pe situațiile medicale rezolvate. Nu există intervenție, nu se face plata. Nu se face plata de către Casa de Asigurări de Sănătate, spitalul nu are venit. Nu există venit, deși salariul de medic primar curge oră de oră, se creează „gaură la bugetul spitalului”. Nu sunt bani, nu se cumpără cele necesare sau ce se achiziționează nu se plătește la timp. Nu se plătesc la timp, se adună datorii care se transformă în arierate. Nu avem bani, nu putem face investiții, deoarece toți banii obținuți se duc pe popriri. Sau, în cazuri și mai grave, se duc pe achiziții extrem de importante, dar băgate pe gât cu prețuri mari (după regula că spitalul plătește oricât, că și-așa nu are bani să poată negocia cum e firesc. Și că, până la urmă, guvernul va plăti cu penalități cu tot).

Spuneați, dle doctor, că nu s-au făcut niște amărâte de wc-uri? Păcat, cât oare puteau să coste? Știți că în decembrie am dat la spital 1.200.000 de lei? De ce naiba nu s-au putut face? Vă spun tot eu. Din ei s-au plătit executări silite către furnizorul de alimente, apoi facturi de curent, ceva bani s-au dus la spălătorie, iar restul – pe la furnizorii de medicamente care au blocat contul spitalului de nenumărate ori în ultimii 10 ani. Alții decât cei în care eu am fost la conducerea județului. În tot acest timp nu s-au făcut intervenții prea multe că nu sunt materiale din lipsă de bani. E firesc să nu se poată opera fără bază materială și nu toți medicii sunt asa de inimoși ca dvs. Nu toți cumpără pe banii lor consumabile, dar absolut toți iau salariul întreg, deși gradul de acoperire în intervenții nu e extrem de ridicat. Măcar pe măsura salariului și a orelor pontate. Fie ele petrecute în parte sau chiar prin cabinetele private, la ora când ei sunt pontați și în spital”, este răspunsul adresat medicului Romeo Dumitrescu de către președintele forului județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Citește și Romeo Dunca: „Sunteți bogați, domnilor chirurgi. Din păcate, cei mai mulți dintre pacienți sunt săraci și nu de puține ori nemulțumiți”

De altfel, președintele Dunca a anunțat că în cel mai scurt timp va implementa cartele de acces pentru personal, atât la Spitalul Județean, cât și la fosta Policlinică, pentru a vedea cât din timpul de lucru al cadrelor medicale ar trebui plătit de la bugetul de stat și cât de la cabinetele private.

Este un fel de conflict de interese, chiar dacă te-ai mutat în cabinetul tău să îți prestezi munca după orele de serviciu, pentru că există suficiente situații în care pacienții sunt de fapt cei care ar trebui tratați în instituția de stat, pe salariile plătite de stat. Pentru că asta este important, ca pacientul să se poată trata unde vrea el, dar odată ce plătești nu poți să primești și bani pe chitanță la privat și să figurezi și la serviciu și să pontezi ore de lucru. Nu este corect. Vom face un sistem, cel puțin să vedem cine intră, când intră, cine iasă și când iasă”, a mai precizat Romeo Dunca.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

14 Comentarii

  1. Julieta

    Aici Dunca are dreptate.Vrem sa vedem ca se intampla ceva bun si penrtu pacienti.E greu sa lupti cu mafia halatelor albe,care s-au umflat de bani in anii din urma ,capatand curaj si tupeu maxim.Si DSP-ul si Casa de asigurari stiu demult acest lucru dar sunt in joc de glezne,ca asa s-a cerut de la Bucuresti.Mare mirare daca se va rezolva ceva!Dupa felul cum se colaboreaza in partid,intre centru si judete,slabe sanse sa puneti capat abuzurilor.

  2. Costa

    Domnule Dunca,nu te atinge de acesti ” noi Dumnezei ” !
    Ar trebui sa le ridicam statui in Centru pentru ca isi fac treaba prevazuta in contractul de munca si primesc salarii de mii de euro, spre deosebire de fraierii din alte domenii carr lucreaza saracii pe salariul minim,in frig si ploaie,zi -lumina.
    Durerea mare este cand iti platesti contributia la sanatate,mergi la spital cu vreo problema si de acolo te cheama la cabinetul privat,pentru ca,vezi Doamne,acolo are aparatura mai buna,are timp,etc si te beleste iarasi de bani…
    Din pacate au mai ramas “dinozaurii” care vor sa o lungeasca cu pensionarea pana la 75 de ani !
    Daca erau asa de buni,acum lucrau in Germania sau Franta dar,in ciuda tuturor conditiilor grele din spitale,au ales totusi sa ramana aici “de dragul nostru ” :-)
    PS : instalati pontaj cu cititor de amprenta,NU cu cartela ca bajetii le dau asistentelor sa ii ponteze !

  3. Sicu

    Cartele de acces pentru personal la spital? Haideți mai întâi să investim banii în ce este necesar. Cel mai bine ar trebui să-l chemați pe domnul doctor Dumitrescu și să-l întrebați despre nevoile de la spital. Și încă ceva, lăsați medicii să își facă treaba că nu au nevoie de stres provocat inutil.

  4. zero

    “Închipuiți-vă Spitalul Județean ca un avion … zboară mai tot timpul cu celelalte 60 de locuri ocupate tot de piloți pricepuți.!”
    „Este un fel de conflict de interese …” , a mai precizat Romeo Dunca.

    O “viziune” aeriană de pilot (şofer de TIR) asupra ocupării (cu piloţi) a unui avion şi … conflict de dezinterese.
    Doar că pacienţii au fost lăsaţi la nivelul pâmântului (sau ceva mai jos).
    Faţă de pârtiile de schi şi elicopter (avion).

    1. Pavel

      Ești ridicol/ă!
      “Pacienții sunt lăsați la nivelul pământului (sau ceva mai jos)” nu de acum, de când e Dunca președinte CJ, ci de f multă vreme și din păcate chiar de către unii dintre medici. Poate ne explici de ce se duc multi dintre pacienti sa se trateze la Timișoara sau la Cluj, oare din cauza lui Dunca?
      Că în spitalele din Reșița e mizerie ca în sala de așteptare de la autogară e de vină Dunca?
      Las-o moale cu gargara asta urât mirositoare, că-ți pute gura!

    2. zero

      “Poate ne explici de ce se duc multi dintre pacienti sa se trateze la Timișoara sau la Cluj, oare din cauza lui Dunca?”

      Pentru că Timişoara sau Cluj au şi aeroport judeţean de urgenţă.
      Probabil şi câta spital.
      Cât despre avioane … şi “păsărele de urgenţă” … tăiţei. Egal.

    3. DuaLipa

      Tot prost? Și miștocar și prost, nu crezi că e mai mult decât poți duce?
      Nu mai răspund de acum la comentariile tale, degeaba ești isteț dacă și într-o chestiune atât de serioasă tot de Dunca te iei, care nu are nici o vină!
      Sper să nu ajungi pe mâna unor medici de aici sin Reșița, și nu mă refer la Dumitrescu, dacă ai priceput ce vreau să spun!
      Și culcă-te odată, definitiv!

    4. Pavel

      Vorbești serios?
      Soția mea s-a operat de apendicita la Sp Jud (în 2015) și după aprox o săptămână am internat-o de urgenta la infecțioase, pt că luase clostridium și era să moară la val de 95 (când limita max admisibilă este de 0,9).
      Cunosc oameni care, bolnavi fiind, refuză internarea în spital de teama nosocomialelor.
      Așa că lasă explicațiile aviatice!

    5. zero

      @DuaLipa:
      Cu-cu îşi cântă (prost) numele! Te simţi cumva? :)
      Spor ţie (şi lui Dunca) spre acces cu schi-card-ul de pârtie şi la spital.
      Este o investiţie esenţială pentru creşterea calităţii actului medical:
      “Vom face un sistem, cel puțin să vedem cine intră, când intră, cine iasă și când iasă”, a mai precizat Romeo Dunca.
      Esenţialul … cum iasă (viu sau mort) … asta nu interesează pe nimeni.
      QED!

  5. Pavel

    Am văzut o intervenție la tv a unui medic din Belgia, care relata despre pacientul ars care a fost transferat acolo. Medicii belgieni au caracterizat prestația medicilor romani că fiind “O RUȘINE SI UN SCANDAL”.
    Cam așa poate fi caracterizată activitatea majorității medicilor din toată România: O RUȘINE ȘI UN SCANDAL.
    Chiar dacă, medici fiind, postați aici incognito, va rog să aveți decența să postați doar după ce va priviti “în oglinda”!

    1. zero

      Da’ … hotel de ‘şpe etaje abandonat pe Muntele Mic,*** mamut de Caranbeseş şi alte megalomanii neo-judeţene “în reabilitare” (cu tehnică de card-schi-pass) nu aţi văzut dvs. (la tv. măcar) prin Belgia?

    2. Pavel

      Vă să zic că din cauza afacerilor imobiliare ale lui Dunca comit doctorii din Reșița malpraxisului? Când intri în spitalele reșițene te trosnește un miros de autogară. Oare afacerile lui Dunca îi împiedică pe medici sa păstreze spitalele curate? Am putea să mai avem pretenția să fie și sterile?

    3. zero

      Vorbeam de megalomanii (megalomanie) … şi de capacitatea judeteană locală de a strica tot ce atinge: telescaun Semenic, telescaun Muntele Mic, spitale, hoteluri …
      În rest, “idei”, pretexte şi pretenţii. Şi pene..
      De acord?

    4. DuaLipa

      Nu te mai obosi cu (0) barat! Nu știe decât să atace – de obicei fără motiv – pe Popa și pe Dunca!
      Atât, nu poți argumenta cu el!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei