„Educaţie pentru dezvoltare durabilă”, la Băuțar

modelmic

Biblioteca Comunală Băuțar a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de a III-a ediţie a Simpozionului „Educaţie pentru dezvoltare durabilă”.

Sesiunea de referate şi lucrări științifice se integrează în demersurile Proiectului Didactica Internaţional, ediţia a XXIV-a, 2015, cu tema-impuls ,,Dezvoltarea dimensiunii europene a educației prin curriculum-ul școlar”.

La această ediție au fost înscrise 39 de referate, dintre care merită amintite  câteva. Astfel, îl remarcăm pe cel al domnului Emil Mateiaș (plecat în urmă cu 35 de ani în Germania), despre organizarea unei „Tabere de creație”, în luna august 2014, care a cuprins, între altele, vizitarea „Muzeului de Mineralogie Estetică” a cunoscutului colecționar Constantin Gruescu din Ocna de Fier, împreună cu un grup de elevi de la Liceul Bănățean Oțelu Roșu.

Prezentarea lucrării a fost făcută de Ramona Bogdan. Avram Boța a susţinut comunicarea ,,Nunta la Preveciori”, în care a prezentat obiceiul nunții și tradițiile legate de aceasta, dat fiind faptul că satul Prevecior a făcut parte, în trecut, din județul Hunedoara, iar zona tradițional face parte din platoul Ținutului Pădurenilor, prezentând elemente specifice numai acesteia și care o deosebesc de restul tradițiilor Banatului Montan.

Marcu Mihail Deleanu a prezentat volumul ,,Memorial etnofolcloric”, o carte de studii, note și bibliografii utile în cercetarea etnografică și lingvistică a tezaurului culturii populare, lucrare necesară studenților și cercetătorilor folclorului popular.

A urmat apoi Ingrid Soldan, de la Școala Gimnazială „Ștefan Velovan” Rusca Montană, cu o prezentare a acestei localități. Romulus Frîncu a susţinut lucrarea ,,Legendele Băuțarului”, în care a prezentat unele momente  zbuciumate din trecutul comunei ce au dat naștere unor legende, ce astăzi riscă să fie date uitării.

Scopul activităţilor a fost o dezvoltare durabilă, prin cultivarea sentimentelor de respect şi de dragoste faţă de tradiții, prin incluziune socială, prin promovarea valorilor naţionale, în cadrul unor activităţi extrașcolare (cultural-artistice, excursii, vizite etc.).

Aceste lucrări vor fi publicate într-un CD cu ISBN al manifestării, iar cele mai reprezentative în revista „Şcoala caraş-severineană”, a Casei Corpului Didactic, ce se va edita cu ocazia  Seminarului Didactica Internaţional, ediţia a XXIV-a, 2015.

 

Cosmin VLAD

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei