Mai bine de 160 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani din 8 localități rurale au beneficiat de taberele în comunitate organizate în prima săptămână de implementare a programului educațional „Împreună pentru copiii noștri”.
Povestea celei mai frumoase veri a început cu primele două tabere, organizate în perioada 26-30 iunie, la care au participat aproximativ 115 copii, desfășurate în localitățile Ticvaniu Mare, Grădinari și Greoni, de pe Valea Carașului.
Alte două tabere au debutat în această săptămână și sunt în curs de desfășurarea la Teregova și Răcășdia, acestea reunind aproximativ 50 de copii de pe raza acestor parohii.
Astfel, data de 30 iunie a marcat organizarea primelor două festivități de premiere, în cadrul cărora toți copiii participanți au primit premii, constând în diplome și cărți, din partea Episcopiei Caransebeșului.
Premiile au fost împărțite de către coordonatorii echipei de voluntari de la ATOR Banatul de Munte, tinerii frumoși și neobosiți care au asigurat desfășurarea activităților pe parcursul celor cinci zile.
Dacă tabăra de la Grădinari a reunit a reunit aproximativ 70 de copii din cele două sate componente (Grădinari și Greoni), cea din inima satului Ticvaniu Mare a reunit a adus laolaltă 45 de copii din cele patru sate componente ale comunei: Ticvaniu Mare, Secășeni, Ticvaniu Mic și Cârnecea.
„Am avut cantonați peste 40 de tineri voluntari în zona Văii Carașului la aceste prime două tabere, dat fiind numărul mare de copii participanți (peste 110 copii) dintr-o arie geografică destul de compactă – e vorba de 6 sate din comunele Grădinari și Ticvaniu Mare. Au fost cinci zile extrem de solicitante și intense pentru noi, dar credem că efortul voluntarilor noștri a meritat, deoarece un număr mare de copii din această zonă a participat în premieră la activități educaționale și catehetice de o asemenea anvergură, organizate de către Biserică.
Merită, de asemenea, remarcată implicarea foarte bună a partenerilor locali – este vorba de cadre didactice și de reprezentanți ai primăriilor, care au primit cu mult interes programul nostru și au solicitat continuarea sa chiar și după începerea anului școlar 2021-2022”, a subliniat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”.
Următoarele două tabere au debutat: joi 1 iulie la Răcășdia, unde participă 24 de copii din localitate și vineri 3 iulie la Teregova, tabără care reunește 26 de copii și tineri. Activitățile din cadrul acestor tabere sunt desfășurate cu ajutorul unei rețele de aproximativ 25 de voluntari, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte care își sacrifică vacanța pentru a aduce multe zâmbete pe fețele copiilor din satele cărășene, mulți dintre copiii beneficiari luând contact pentru prima dată cu o tabără.
Activitățile la care participă copiii în cadrul programului de tabere intitulat generic „TDIS” sunt structurate pe trei direcții importante, astfel: ateliere de educație pentru viață, dezvoltare personală, lucru în echipă și comunicare (organizate în context non-formal), activități cu caracter duhovnicesc (care includ: participarea la Sfânta Liturghie și rugăciunile de dimineață și de seară, precum și cateheze tematice) și, desigur, activități cu caracter ludic (jocuri, concursuri, seri tematice cultural-artistice și de divertisment).
Și în acest an, în toate taberele, sunt organizate ateliere pentru părinți, în cadrul cărora sunt discutate probleme de interes despre gestionarea provocărilor tot mai mari care apar în relația părinte-copil, dar și despre pericolele care apar la copii, tot mai frecvent și la vârste tot mai fragede.
În total, începând cu data de 26 iunie 2021 și până în prezent, peste 160 de copii și tineri proveniți din 8 localități rurale au participat sau participă la activitățile propuse de programul „Tabăra din Inima Satului”, program derulat de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de ATOR Banatul de Munte și Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni. Până acum, în primele patru tabere au participat peste 60 formatori și voluntari de la ATOR Banatul de Munte, cei care susțin activitățile din tabere pe baza unui concept special de tabere – conceptul TDIS – implementat pentru al treilea an consecutiv în eparhia Caransebeșului.
Astăzi se încheie tabăra de la Răcășdia, iar mâine cea de la Teregova, urmând ca în data de 7 iulie să se deschidă tabăra din comuna Mehadia și în 12 iulie cea din comuna Sasca Montană.
Lorena POENARU
Nadabul Constantin Timis, căruia îi plac autoturismele Jeep, ce contribuie are???!