În luna mai, Proiectul CRED a lansat la nivel național, seria de 90 de evenimente „Atelierele CRED – Bune practici în educație”, organizate în colaborare cu fiecare Casă a Corpului Didactic din România.
„Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți” – CRED este un proiect de anvergură pentru sistemul educațional românesc și vizează învățământul primar și cel gimnazial. CRED este, totodată, parte integrantă a Strategiei Europa 2020, prin Strategia privind Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii.
La nivelul județului se desfășoară azi, 30 iunie 2021, workshop-ul cu tema: „Întreaga comunitate în jurul școlii, pentru acces la educație de calitate și dezvoltare durabilă”, la Sala Lira de la Liceul de Arte „Sabin Păuța” în intervalul orar 8.30 – 17.00. S-au înscris 50 de participanți, cadre didactice din învățământul primar și gimnazial, dar și reprezentanți ai sindicatelor din învățământ și ai organizațiilor nonguvernamentale care derulează proiecte în parteneriat cu unitățile de învățământ: Asociaţia „Copiii Primăverii” Reșița, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni, Asociația Părinților Caraș-Severin, Salvați Copiii Filiala Caraș-Severin. Activitățile atelierului vor fi interactive și vor fi propuse și coordonate de prof. univ. dr. Simona-Lidia SAVA, de la Universitatea de Vest din Timișoara, după cum informează prof. Nicoleta Marcu, expert local coordonare formare.
Atelierele CRED respectă cu strictețe reglementările legale privind prevenția, în contextul epidemiologic actual.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se implementează la nivel național de către Ministerul Educației și Cercetării și are 12 parteneri (instituții publice): Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), 8 Case ale Corpului Didactic din fiecare regiune de dezvoltare și 3 Inspectorate școlare.
PROIECTUL CRED: DE LA IDEE, LA REZULTATE
CRED – FORȚA SCHIMBĂRII ÎN EDUCAȚIA DIN ROMÂNIA
Proiectul Curriculum relevant-educație deschisă pentru toți -CRED este un proiect al provocărilor, din perspectiva faptului că trebuie să găsească și să implementeze justa măsură între aplicarea normelor și modelelor europene în educație și modalitățile tradiționale de predare a conținuturilor centrate pe competențe.
ECHIPA JUDEȚEANĂ DE IMPLEMENTARE
NICOLETA MARCU – expert local coordonare formare
SIMONA-LILIANASTAN – expert local grup țintă
AURORA-RODICAKORKA – expert local certificare și implementare
VALERIA UNGUR – expert local monitorizare și raportare
CONSTANTINNICOLICEA – expert local elearning
FORMATORI DIN JUDEȚUL CARAȘ-SEVERIN
Învățământ primar: Limba română – gimnaziu: Matematică – gimnaziu
MANUELA TERCIU ADRIANA DUDAȘ-VASILE LENUȚA DICU
DANIELA POTOCEAN CARMEN RUGINĂ MIHAEL LAZAROV
SIMONA VOIN
CRISTIAN ALBULESCU
REZULTATE FORMARE CRED
Activitatea A3.3 Formarea cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial, în vederea integrării noului curriculum și facilitării tranziției elevilor de la nivelul primar la cel gimnazial (asigurarea accesului la învățământul primar și gimnazial de calitate, pentru toți elevii)
- SCHIMBARE DE PARADIGMĂ ȘI CENTRAREA PE COMPETENȚE
- PROFESORI FORMAȚI-COMPETITIVI-CREATIVI-INOVATIVI
- Formarea CRED – BENEFICII REALE PENTRU CADRELE DIDACTICE
- Competențe reale, aplicative
- Identificarea principalelor caracteristicile modelului de proiectare curriculară centrat pe competențe și a efectelor asupra curriculum-ului scris și predat
- Aplicarea sistematică și personalizată a programelor școlare, promovând activități de învățare adaptate la nevoile specifice ale elevilor, cu accent pe cei aflați în risc de excluziune;
- Integrarea în practica didactică a unor strategii inovative, centrate pe utilizarea noilor tehnologii cu rol de facilitare a învățării și pe un management de curriculum eficient la nivelul școlii și al clasei
Situația statistică a cadrelor didactice din Caraș-Severin participante la formare în Programul CRED în perioada octombrie 2019 – aprilie 2021
- 224 de cursanți din mediul urban și rural au absolvit programul de formare în cadrul activității A3.3, din care:
- 19 cursanți cu funcții de conducere din mediul urban și rural
- 126 cadre didactice formate în învătământul primar (indicator realizat 100%)
- 98 cadre didactice formate în învățământul gimnazial (limba română, limba franceză, matematică, fizică, chimie, TIC, geografie, istorie, religie).
CONCURSUL NAȚIONAL „CREATORI DE EDUCAȚIE”
CÂȘTIGĂTORI DIN JUDEȚ
Ediția 2019
EMILIA-CRISTINA ARDELEAN – Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița
RAMONA-IRINA BOGDAN – Școala Gimnazială Zăvoi
Ediția 2020
CORNEL-LUCIAN DUMA– Centrul Școlar de Educație Incluzivă Caransebeș
Lorena POENARU