Vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante! Cod portocaliu în Caraș-Severin

vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări meteo, care vizează întreaga țară. Județul Caraș-Severin se află sub două coduri portocalii:  de instabilitate atmosferică, meteorologii anunțând vijelii și grindină, dar și de caniculă.

Conform ANM, de astăzi, de la ora 12:00 până în această seară, la ora 23:00, întreaga țară este sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

În același timp, începând cu ora 14:00, până mâine dimineață la ora 06:00, este în vigoare un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și cantități de apă importante. „În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni.  Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp”, transmit meteorologii.

Pe de altă parte, ANM a emis pentru ziua de vineri și cod galben și portocaliu de caniculă.  Conform meteorologilor, în cursul zilei de vineri valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. În Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade celsius.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei