Un deceniu de existență – Rotary Club Reșița! 110 ani Rotary în lume!

 modelmic

Evenimentul marcat pe data de 23 februarie la Reșița a coincis cu împlinirea a 110 ani de la înfințarea primului club Rotary în lume, fapt petrecut la inițiativa avocatului Paul Harris, în 1905, la Chicago!

Jubileul care a marcat cei 110 ani ai mișcării rotariene pe glob, a fost organizat în sala de conferințe a Hotelului Rogge, iar cu aceeași ocazie a avut loc chartarea unui Rotary Community Corps la Reșița format, asistat și sponsorizat de către clubul Rotary din Reșița.

Doru Dinu Gl¦âvan noul membru al Corpului Comunitar Rotary ReLÖiLŤa

Trebuie reținut faptul că membrii acestei organizații mondiale, ce poartă numele Rotary, își dedică în mod voluntar serviciile umanitare către comunități și încurajează promovarea standardelor etice ridicate în toate profesiile, ajutând la instaurarea păcii și înțelegerii în lume.

După înființare, Rotary a devenit un fenomen care s-a dezvoltat, misiunea organizației fiind extinsă dincolo de a servi interesele profesionale și sociale ale membrilor clubului. Rotarienii au început să-și folosească tot mai mult resursele și vocațiile pentru a contribui la ajutorarea comunităților aflate în dificultate.

membrii Corpului Comunitar Rotary ReLÖiLŤa

În cadrul manifestării în care au fost celebrați cei 10 ani de activitate ai clubului reșițean au vorbit despre prietenia de ieri și de astăzi, motivația care stă la baza , proiectele reușite dar și despre neîmplinirile rotarienilor, atât actualul președinte Rotary Club Reșița, Constantin Dinculeasa, cât și foștii președinți Pavel Fiștea – membru fondator și primul președinte Rotary Club Reșița, Paul Vasile și Dimitrie Băndășilă.

Despre activitatea și proiectele Rotary Club Reșița, despre rolul pe care îl va juca Corpul Comunitar nou înființat, președintele în funcție, Constantin Dinculeasa, a declarat:

 

 

La rândul său, primul președinte al Rotary Club Reșița, Pavel Fiștea, a ținut să remarce:

 

Rotary are de-acum Corpul Comunitar Reșița!

Clubul Rotary a dat ființă cu aceeași ocazie, Corpului Comunitar Reșița, fiind al treilea de acest gen al Districtului 2241 România și Republica Moldova, între care se înscriu nume importante de reșițeni, jurnaliști, medici, juriști, cadre didactice, oameni dedicați comunității de aici, care au făcut dovada profesionalismului lor de-a lungul timpului, dar și tineri care promit mult: Doru Dinu Glăvan, Ovidiu Bădescu, Elisaveta Codoșpan, Camelia Duca, Valentin Lupșa, Adrian Roiban, Măriuța Simionescu, Adriana Telescu, Ana Voicu, Ana Vasile, Daniel Szusz. Acest RCC – Rotary Community Corps, are ca țintă acțiuni și proiecte de impact în comunitate, precum și formarea de lideri în rândul tinerilor și o seamă de acțiuni socio-culturale care au ca obiect dezvoltarea comunitară. Președintele Rotary Club Reșița, Costel Dinculeasa, le-a oferit celor nominalizați, pin-ul și certificatele de membrii ai Rotary Community Corps Reșița, aceștia declarând că vor răspunde prin toate cunoștințele lor și întregul aport la onoarea și recunoașterea făcută de clubul reșițean. Fostul președinte Rotary Club Reșița, Paul Vasile a felicitat curajul pe care membrii îl au, în angajamentul luat față de comunitate.

Rotary Club ReLÖiLŤa LÖi membrii RCCR

Rotary înseamnă să fii mai presus de tine!

Fiecare membru Rotary Club Reșița va căuta prin acțiunile pe care le va realiza în continuare să servească mai presus de sine. Odată cu intrarea în secolul 21, Rotary s-a pliat pe îndeplinirea nevoilor unei societăți în continuă schimbare, dezvoltând proiecte sustenabile, extinzându-și eforturile în a aborda subiecte presante cum sunt astăzi: pacea și prevenirea conflictelor, prevenirea maladiilor și tratamentul lor, asigurarea apei și a sistemului sanitar, sănătatea mamei și a copilului, educație și combaterea analfabetismului, dezvoltare comunitară.

Prin proiectul sau mondial Polio Plus, Rotary Internaţional a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza împotriva poliomielitei peste 2 miliarde de copii din 122 țări ale lumii. Rotary a reușit să colecteze, în ultimii doi ani, peste 200 milioane de dolari, în contrapartida donației de 350 milioane de dolari, venită de la Fundația Bill & Melinda Gates. Rotarienii nu au ezitat sa se ofere voluntari pentru a vaccina copiii din zonele de conflict din lume, plătind câteodată chiar cu viața.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157648685870774″]

Reper 24 le urează la ceas aniversar membrilor rotarieni din Reșița dar și din întreaga lume un călduros La Mulți Ani, iar spiritul voluntariatului și al binelui să-i călăuzească cu aceeași pasiune odată cu trecerea secolelor!

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei