Tinerii și-au pierdut încrederea în democrație. Pe bune? Nu m-aș fi gândit…..

a

Democrație; cuvântul vine din grecescul demokratia, de la demos, „popor” + kratos, „putere”, ceea ce se poate traduce prin „puterea poporului”. Democrația este un regim politic care se bazează pe voința poporului. Principiile de bază ale democrației sunt votul universal și suveranitatea națiunii. De esența democrației moderne ține respectarea drepturilor omului (egalitatea în fața legii, dreptul la opinie etc.), pluripartidismul, limitarea și separarea puterilor în stat. Un element important al democrației este constituția. Acest document, votat de către popor prin referendum organizat în mod liber, reglementează drepturile și libertățile individului într-un stat și definește limitele puterii conducătorilor aflați în diferite funcții din stat și din guvern, definește politicile fundamentale și stabilește structura, datoria și puterea guvernului.

Citesc aceste rânduri și mă întreb de ce și-or fi pierdut tinerii încrederea în democrație? Nu o spun eu, o spune un sondaj făcut de niște oameni care se pricep, pe câteva sute de mii de repondenți, de vârste diferite, din țări diferite, de pe continente diferite. Și ca să nu fiu acuzat că mă uit în ograda vecinului, vă propun să facem o analiză a democrației noastre românești. Avem pluripartidism? Avem, cel puțin teoretic. E drept că unii și-ar dori partidul unic și s-au exprimat cu subiect și predicat pe acest subiect. Ba mai mult și-ar dori să dispară și cei care îi votează. Vă dau nume? Nu cred că mai are rost.

Limitarea și separarea puterilor în stat e o altă cărămidă de bază la temelia unei democrații. Cu toate acestea, la noi cei care ne conduc vor puteri fără limite (spre binele poporului spun ei), cât despre separarea puterilor…să avem pardon. Păi vine președintele Iohannis și calcă în picioare Constituția României, face pe agentul electoral al PNL-ului și voi spuneți că așa e normal? O fi, dacă voi ziceți. Vrea Guvernul alegeri în 6 decembrie, Curtea Constituțională zice că Parlamentul decide, iar liderii politici ai partidului de guvernare, cu același președinte trag de timp să fie cum vor ei? De ce? Pentru niște procente în plus?

Se mai vorbește de drepturile și libertățile individului într-un stat, de constituție care (teoretic desigur),  definește limitele puterii conducătorilor aflați în diferite funcții din stat și din guvern, definește politicile fundamentale și stabilește structura, datoria și puterea guvernului. Se vorbește de multe lucruri dar de aplicat se aplică doar unele. Sunt atât de multe lucruri care nu funcționează bine în țara asta, de legi care nu se respectă, de puteri care se călăresc unele peste altele, de non-valori promovate în cele mai înalte posturi, de yes-meni care pentru o felie de cașcaval ar vine-o și pe mă-sa și nu spun prostii. Încercați să vă dați jos din minte afinitățile politice și spuneți dacă ceea ce se întâmplă în România în ultimii 31 de ani este normal, este democratic.

Ne cheamă din 4 în 4 ani la vot să alegem niște nume de pe o listă. Vine redistribuirea și apar alte nume pe liste și în fotoliile parlamentare. Se formează o majoritate care, după o vreme și în funcție de interesele fiecăruia, se schimbă se remodelează, apar partide noi, lideri noi, din aceeași oameni vechi pe care i-am votat democratic. Eu nu pricep; democrația asta pentru noi, plebea, e doar dreptul de a vota? Ei au dreptul ca mai apoi să calce în picioare această așa zisă democrație? Nu e vorba de un partid anume; toate sunt la fel, toți liderii politici se sucesc și se răsucesc până dau de un loc mai călduț, își promovează non valorile personale, își angajează fufele și șoferii în posturi cheie și…. asta e. Oare chiar atât? Asta e democrația pe care o înțeleg ei?

Suntem loviți de ani de zile de o pleiadă de oportuniști, hoți și afaceriști, de non-valori ridicați la rang de ministru, secretar de stat și mai știu eu ce posturi de șefi și șefuți există. În tot acest timp noi ne uităm la ei cu speranța că se vor schimba, că vor deveni umani, că vom avea și noi, plebea, loc în visele lor de preamărire și așteptăm ca acea democrație promisă în campania electorală să fie vizibilă și cu ochiul liber. Dacă asta e democrație, atunci sincer să fiu…nu știu ce să-mi mai doresc.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. ATTILA HAN

    Greșeală șef,nu este democrație,este neocomunism new age FASCISMUL de tip nou care se dorește implementat la nivel global. Va fi o anarhie planetară în ceva timp,ex-pandemia este cutia Pandorei,mai vorbim.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei