Sute de cetățeni în beznă pe Semenic! Rețeaua ENEL-ului a cedat din nou!

semenic

Situație revoltătoare pe Muntele Semenic, unde sute de părinți și copii au fost nevoiți să stea în această seară în cabane, moteluri și pensiuni fără curent electric.

Telefonul redacției a fost apelat din nou, la fel ca în urmă cu un an, cu doi, cu trei, de această dată de o voce de mamă disperată, care ne anunța că împreună cu copiii se află în beznă și nu știe pe cine să mai apeleze, asta după ce reclamase situația la numărul de deranjamente al furnizorului de energie electrică ENEL – Sucursala Banat.

Suntem pe Semenic cu copiii și din nou nu avem curent de la ora 19:00, deși să știți că nu a fost viscol, ci doar ninge ușor de câteva ceasuri. Am făcut sesizare, am și nr. de înregistrare, dar nu știm când se va rezolva. Am venit de la Timișoara, pentru că de mâine e vacanță pentru copii și ne-am propus să stăm toată săptămâna“, ne spune Alexandra Faur, de profesie medic din Timișoara.

La fel ca și anul trecut, după ce închid telefonul, îmi verific agendele și încerc să apelez numerele de telefon ale unor oameni din conducerea sucursalei ENEL Distribuție Banat. De data asta nu am prea mult noroc, e duminică seara și oamenii poate nu vor să fie … deranjați. Ce-i drept, nici cetățenii de pe Semenic nu ar fi vrut să deranjeze ENEL-ul dacă lucrurile ar fi funcționat normal din punct de vedere al unui sistem de distribuție fiabil. Doar că, măi dragă ENEL-ule, s-o recunoaștem, ai preluat un sistem de distribuție cu multe carențe, dar ai știut cu siguranță ce preiei, o rețea care avea nevoie, încă de la momentul preluării de o retehnologizare da capo – al fine. Și, evident, lucrul ăsta presupune și investiții pe măsură. Că doar să încasezi și să faci profit de pe bieții români, pe bune, nu e fair. Ca să ți-o spun de la obraz, în Italia dacă îți demonstrai ­„know-how-ul“ așa cum faci în țara lui Mihai Viteazu și Avram Iancu, cel mai probabil erai zburat de mult de pe piață, cu tot monopolul tău, cu toate influențele tale, cu toți banii tăi, pentru că tu promovezi un stil hapsân și faci de ani de zile o demonstrație de „miserupism“ la adresa cetățeanului. Ală pe care-l facturezi. De câte ori s-au plâns primari de comune, de orașe, șefi de județe, cetățeni simpli despre calitatea serviciilor ENEL, numai aici la Reper 24? Sincer, vă mărturisesc că nu mai știu cu exactitate.

Ceea ce știu, este că în speța de pe Muntele Semenic și localitățile din această zonă superbă de Românie, Văliug, Crivaia, Gărâna, Brebu Nou, societatea ENEL promite un efort investițional de vreo două milioane de euro, într-un proiect de schimbare a rețelei care acum e atârnată pe stâlpi și care va deveni una subterană. Deci, mai pe românește, nu va mai cădea curentul la prima chiciură depusă pe firele ENEL! Ce bine va fi! Dar, apropos, când vom beneficia de finalitatea acestui proiect? Mai prindem în viață curent continuu, în sensul că nu vine cetățeanul de la Timișoara cu familia, schiază, intră în cabană obosit, se pune la masă și UUPSS!… Am băgat furchița-n tata!

Între timp, până am scris eu acest text, problema a fost rezolvată de echipa de intervenție de la ENEL Distribuție Banat, unde știu că sunt și oameni deosebiți, care au reacție și care nu poartă nicio vină pentru situația creată pe Semenic. Mulțumim, în cele din urmă, pentru un fapt care ar trebui să constituie o normalitate în România, și anume acela că mai există și oameni în țara asta cărora le pasă de semenii lor. Da, știu, e un serviciu de deranjamente asigurat de aceeași societate, doar n-o să sunăm pe probleme de „Ne-ați lăsat de niște ore în beznă!!“ la Aquacaraș sau la RDS, doar că și acest serviciu putea fi satisfăcut cu întârziere. În cele din urmă, luăm ca o pildă și un balsam pentru suflete rănite rostirea personajului Scarlet O’Hara din clasica peliculă „Pe aripile vântului”:  „Și mâine e o nouă zi, nu-i așa??“

 Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei