STATISTICĂ: Județul Caraș-Severin, inexistent în cadrul comerțului internațional din România! Sub 1%, la capitolul importuri și exporturi!

 modelmic

Județul Caraș-Severin exportă mai multe produse decât importă, conform raportului prezentat de Direcția Județeană de Statistică. Totuși, ponderea județului la nivel național în ceea ce privește comerțul internațional este una extrem de mică, neajungând nici măcar la un procent, atât în ceea ce privește importurile cât și în privința exporturilor.

Comerțul internațional a  crescut pe primele 10 luni ale anului 2016. Exporturile realizate de firme cu sediul în județul Caraș-Severin s-au cifrat la 285 de milioane de euro, care este o pondere foarte mică în nivelul național al exporturilor, reprezintă doar 0,62% din total exporturi naționale. Importurile  au fost în valoare de 199 milioane de euro, reprezintă 0,38% din importurile naționale.

Ceea ce este îmbucurător este faptul că județul Caraș-Severin a avut o balanță comercială excedentară, de 86 de milioane de euro, adică exporturile au depășit importurile cu 86 de milioane de euro”, a explicat Gheorghe Petre, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică.

Conform raportului prezentat de acesta cele mai importante ponderi atât în cadrul exportului cât și al importului au fost înregistrate la secțiunile: Mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul și imaginile; Mijloace și materiale de transport; Textile și articole din textile.

Potrivit statisticilor, în 2016 a crescut exportul de produse din lemn, care s-a situat la cifra de 13,3 milioane de euro și la cele vegetale (3,4 milioane euro), pe când la capitolul produse alimentare și băuturi situația a fost similară cu cea din anul precendent, fiind importate bunuri în valoare de 1,2 milioane de euro.

În cazul importurilor, în 2016 a crescut foarte mult procentul produselor vegetale aduse în țară (cu peste 300%), acestea situându-se la cifra de 4,1 milioane de euro. De asemenea, s-au mai importat printre altele animale vii și produse animale, în valoare de 12,9 milioane de euro, articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică, sticlă sau alte materiale similare în valoare de 6,6 milioane de euro și produse chimice în valoare de 2,8 milioane de euro.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei