Spitalul de Urgență din Reșița, dotat cu echipamente în valoare de peste 2.500.000 de euro

spital resita

Spitalul Județean de Urgență din Reșița a fost dotat cu echipamente medicale în valoare de peste 2.500.000 de euro, în cadrul proiectului „Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră; îmbunătățirea diagnosticului și tratamentul tumorilor maligne – ROSECAN”, derulat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Spitalul din Pozarevac (lider de proiect), Ministerul Sănătății din Serbia și Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius Brînzeu Timișoara. De menționat că proiectul a fost demarat în anul 2017, pe vremea când manager al unității spitalicești era medicul Dumitru Secășan.

Proiectul care a avut o valoare totală de peste 11 milioane de euro și prin care se dorește îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne, a fost prezentat recent în cadrul unei conferințe derulate la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, în prezența Alinei Stancovici, managerul SJUR și a lui Silviu Tinca, coordonator administrativ al proiectului.

Este un proiect care a adus beneficii SJUR. Desigur, seria proiectelor trebuie să continue, pentru că SJUR, nu are sens să ne ascundem după degete, este o instituție care în prezent are foarte multe nevoi.

Sănătatea este componenta de bază a societății, ea nu mai este o problemă individuală, ci este o problemă a noastră, a tuturor. Fiecare în felul lui răspunde de sănătatea lui, de sănătatea semenilor. Pe bună dreptate, Eminescu spunea atât de frumos:«Echilibrul unui stat este ca sănătatea în corp». Momentan nu avem echilibru și nu avem sănătate.

E un proiect care a fost prelungit în luna februarie și nu s-a pierdut (n.r. proiectul a fost prelungit din cauza pandemiei și o întârzierilor în livrarea de echipamente medicale apărute la nivel mondial în urma declanșării crizei sanitare). Peste puțin timp vom da drumul la computerul tomograf de la staționarul 2. Spațiul pentru acest CT, trebuie să recunoaștem a fost amenajat cu sprijinul Primăriei Reșița și al Consiliului Județean. Pe de altă parte au fost aduse și alte echipamente medicale care sunt atât de utile SJUR”, a declarat cu acest prilej managerul spitalului, Alina Stancovici.

stancoviciechipamente

În cadrul proiectului, au fost achiziționate echipamente pentru mai multe secții la Spitalului Județean de Urgență din Reșița, în general secțiile care aveau un impact asupra pacienților diagnosticați cu cancer: radiologie, chirurgie, urologie, pneumologie, oncologie, ATI, ORL, dermatologie și anatomie patologică.

Printre echipamentele achiziționate se numără: un computer tomograf  (instalat deja la staționarul 2 șie care va fi pus în funcțiune după ce se obține aprobarea de la CNCAN), echipamente IT în valoare de 160.000 de euro, un pat la urologie cu un ecograf de ultimă generație cu fotosinteză, un ecograf la pneumologie, 40 de monitoare funcții vitale, dintre care 20 la secția de ATI, paturi electrice, a explicat Silviu Tinca.

În plus, în cadrul compartimentului de imagistică, în secția de radiologie, pe staționarul 1, a fost achiziționat un aparat Roentgen grafie-scopie, deoarece celelalte aparate sunt vechi și depășite moral. În cadrul secției de chirurgie s-a achiziționat un colonoscop și un sigmoidoscop, pentru urologie au fost cumpărate un uretroscop, cystoscop, resectoscop. Secția de pneumologie a beneficiat de un pleuroscop și bronhoscop, secția de ORL a fost dotată cu un microscop chirurgical și un endoscop pentru a putea să facă anumite intervenții chirurgicale. Anatomia Patologică a beneficiat de un microscop de ultimă generație.

Tot în cadrul acestui proiect s-au achiziționat două ambulanțe, iar secția de urologie a fost dotată cu un sistem laparoscopic 3D – 4K, cu ajutorul căruia s-au făcut deja două intervenții chirurgicale”, a mai precizat coordonator administrativ al proiectului din partea SJUR.

Proiectul „Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră; îmbunătățirea diagnosticului și tratamentul tumorilor maligne – ROSECAN” a fost derulat pe programul INTERREG IPA de cooperare transfrontalieră România – Republica Serbia.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei