Semnal de alarmă! Gâfu: „Virusul este mai periculos ca niciodată! Să evităm situaţia în care să ne plângem morţii!”

 

g

Explozia numărului de persoane infectate cu coronavirus, l-a determinat pe prefectul județului să tragă un semnal de alarmă. Cristian Gâfu le remintește cărășenilor că în perioada de debut a pandemiei în Caraș-Severin cazurile au fost ținute sub control, în perioada 10 martie (primul caz confirmat în  Caraş-Severin) – 22 mai. Ulterior, până în data de 24 iunie, nu a mai existat niciun, menținându-se numărul infectaţilor – 112, din  care 7 decedaţi.

„Odată  cu venirea sezonului estival şi cu măsurile de relaxare dispuse de autorităţi, conduita civică a cetăţenilor s-a schimbat într-un mod negativ, ne-am relaxat prea mult şi prea devreme, iar acest lucru s-a reflectat imediat în evoluţia situaţiei epidemiologice din judeţul nostru. Astfel, ne-am trezit că în perioada 25 iunie – 1 august, am avut 175 de cazuri noi şi încă 7 decedaţi, în  perioada 2 august – 1 septembrie numărul celor infectaţi a sporit cu alte 417 de cazuri şi au survenit încă 34 de decese,  iar din 2 septembrie până în momentul de  faţă, în Caraş-Severin s-au  mai  îmbolnăvit 678 de persoane şi au mai decedat 31, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 1.382 de persoane pozitive, şi 79 de decese”, declară reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prefectul Gâfu face mențiunea că în ultimele 3 luni numărul de cazuri a crescut de 10 ori mai mult decât în primele 3 luni.

Din păcate, putem vorbi fără perdea despre o transmitere comunitară, ceea ce face ca numărul de cazuri  noi să crească exponenţial.  În ultimele 3 luni numărul cazurilor este de peste 10 ori mai mare decât în primele 3. Ţin să  precizez că transmiterea comunitară este aproape imposibil de gestionat de către autorităţi, fără aportul cetăţenilor. La începutul  pandemiei, izolam persoanele venite din străinătate şi pe cele suspecte, limitând astfel contactul acestora, reuşind în acest fel să ţinem pandemia sub control.

Acum, acest mod de operare este imposibil de realizat, virusul circulă nestingherit printre noi, iar majoritatea celor infectaţi sunt asimptomatici, făcând astfel imposibilă încercarea autorităţilor de a-l izola”, mai precizează prefectul județului.

Cristian Gâfu subliniază că odată cu reluarea activităţilor şcolare, tinerii adolescenţi au devenit unul din grupurile de risc major, deoarece nu respectă aproape deloc normele de distanţare fizică.

Degeaba sunt constrânşi să le respecte  în şcoli, dacă în timpul liber le încalcă cu inconştienţă, adunându-se în grupuri, mergând la petreceri, periclitând astfel atât sănătatea lor, cât şi a familiilor lor şi a cadrelor didactice.

Solicit tinerilor să dea dovadă de maturitate! Ştiu că este greu şi că această generaţie  nu ar merita aceste constrângeri, dar le aduc aminte că trecem  prin cea mai gravă criză din perioada vieţii noastre şi trebuie  să o  gestionăm  ca atare. Le amintesc adolescenţilor că generaţiile mai vechi  au trecut prin războaie, epidemii şi alte dezastre,  în timpuri în care serviciile  medicale erau aproape  inexistente  şi  condiţiile de viaţă  erau infinit  mai  grele decât  în zilele noastre. Cu toate acestea, au dat dovadă  de stoicism şi au reuşit  să depăşească acele cumplite momente. Vreau să arătăm că şi noi le putem urma exemplul, că şi noi putem fi  vigilenţi şi responsabili”, declară Cristian Gâfu.

Prefectul face un apel către cărășeni să fie mai responsabili în privința respectării regulilor pentru a nu fi nevoie de măsuri restrictive drastice.

Mereu se vorbeşte că românul nu  urmează regulile decât prin constrângere. Vreau să dovedim că  acest lucru nu este adevărat, că ne-am schimbat mentalitatea şi că putem face nişte  sacrificii  minore  pentru binele colectiv şi pentru sănătatea semenilor  noştri.

Nu doresc să ajungem la măsuri restrictive drastice, dar trebuie să înţelegem că nerespectând regulile de distanţare fizică şi normele igienico-sanitare, vom  sufoca sistemul  medical şi nu vom mai avea loc în spitale nici pentru bolnavii de COVID-19, dar nici  pentru bolnavii cronici. 

Virusul este mai periculos ca niciodată, loveşte pe nebănuite şi nu  face discriminare de vârstă. Mor tineri şi bătrâni, nimeni nu este în siguranţă  în faţa acestui ucigaş tăcut. Gândiţi-vă la viitorul vostru, la sănătatea familiilor voastre şi  acţionaţi în  consecinţă. În ceasul al 12-lea, să evităm situaţia în care să ne plângem morţii sau sa ajungem să fim noi plânşi de familie! Alegeţi viaţa!“, își încheie prefectul județului, Cristian Gâfu, mesajul adresat cărășenilor.

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Bîță

    Ești cumva satanist musiu?La Florii nu am avut voie,la sfintele Paște nu ,dar unde trebuie plânși morții?În piramida lui Keops?Unde la-ți găsit și pe papagalul ăsta cu față de NuțuCămătaru ?Hai sictir băi față tristă!

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei