Săptămâna etniilor și Custom, în această vară la Reșița!

custom

Municipiul Reșița sărbătorește 250 de ani de industrie și deși situația pandemică nu permite organizarea unor manifestări de amploare, aniversarea celor 250 de ani de foc nestins nu va trece neobservată. Administrația locală și-a propus derularea unor activități deosebite și diverse, cum ar fi organizarea unor simpozioane pe temă de istorie industrială sau a unei săptămâni dedicate etniilor din Banat. Conform declarațiilor primarului Ioan Popa, în această vară se va încerca și organizarea festivalului Custom, iar în toamnă va fi dezvelită în centrul orașului, statuia maestrului Constantin Lucaci.

La final de iunie – început de iulie vom avea o săptămână multietnică la Reșița. Este o chestiune inaugurală acum, dar cred că va fi una de mare succes. Noi avem comunități de sârbi în Clisura Dunării, avem comunități de cehi, avem croați, avem nemții de la Gărâna, Brebu Nou și așa mai departe, avem maghiari în zona Reșiței și vom face o săptămână în care în fiecare zi va fi o scenă și vom avea manifestări folclorice, tradiționale, culinare, din acea țară sau din zona respectivă. Am contactat deja consulate, ambasade și încercăm să stimulăm aceste etnii, astfel încât să facem o sărbătoare mare a multietnicității în Banatul de Munte. Ea este legată de 1771 sau de focul nestins de la Reșița, pentru că mai mult sau mai puțin toate aceste comunități au venit în zonă atrase de furnale sau de energia pe care o degaja industria reșițeană în ultimii 250 de ani”, a precizat primarul Ioan Popa, în cadrul unei emisiuni live la Reper 24.

Pentru momentul încă nu a fost stabilită locația în care se va desfășura săptămâna etniilor sau săptămâna multiculturală – centrul civic al orașului sau Parcul Tricolorului.

Încercăm să facem și Custom, am stabilit asta și dacă normele și legea ne vor lăsa pe partea de Covid în vom face, că va fi cu 500 cu 1000 de oameni, cu cât ne vor lăsa în prima decadă de iulie”, a mai precizat edilul reșițean.

Citește și „Este posibil să îl facem”, anunță primarul Popa despre Custom 2021

foto Poiana Golului: corinacostache.com

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei