Românul s-a nascut poet; poet, chibiț, politician, economist, sfătuitor, medic, agronom…

a

Trebuie să recunoaștem că românul se pricepe la toate. Pe lângă faptul arhicunoscut că s-a născut poet, avem parte de o generație de oameni extraordinar de pricepuți; în toate. Nu poți să dai „Bună ziua“, că imediat te corectează cineva: „Până la 12 se spune Bună dimineață“. Mai contează? Bună să fie.

Avem atât de mulți pricepuți în toate domeniile că mă și mir că am decăzut din punct de vedere economic, social și moral atât de mult. Cum apare unul cu o idee, e desființat pe loc de tot felul de „pricepuți“, specialiști în domeniu, care nu numai că îl contrazic, dar îl și desființează. Nu poți să mai spui ceva, să gândești cu voce tare ceva, să-ți exprimi o opinie, o părere, pentru că imediat se vor găsi 10 să te combată cu argumente forte: „e imposibil“, „am citit eu undeva că nu e așa“.

Poate nu o fi așa, dar asta e părerea mea și chiar țin la ea, pentru că e a mea. Tu poți să fi de acord cu mine sau nu. e dreptul tău. Dar așa cum tu crezi că ai dreptul să mă combați și eu am dreptul să cred în ceva. Că or fi marțienii, că pământul e plat și universul e finit, e treaba mea dacă eu cred în ceva. Atâta timp cât nu te afectează direct, lasă-mă nene să bat câmpii. E prostia mea, nu a ta.

În politică e la fel: nu poți să critici un individ, un partid, o doctrină, o…ceva, că imediat sar alții și te mușcă de fund, de parcă toată lumea ar trebui să împărtășească ideile lor. Hai să lăsăm politicienii să facă politică, fotbaliștii să joace fotbal, doctorii să practice meseria lor și să nu ne dăm mai deștepți decât e cazul. Avem dreptul la o opinie; avem dreptul să nu fim de acord cu ei; avem dreptul să-i contrazicem într-un limbaj decent, de preferință cu argumente. Avem acest drept. Și atunci de ce sărim ca arși atunci când cineva exprimă o opinie altfel decât a noastră?

Suntem pricepuți în toate, dar mai ales ne pricepem de minune să fim „Gică contra“. De ce, nu știu, dar cred că ne face plăcere. Să fim mai vocali, mai impertinenți, mai gălăgioși, mai vulcanici, mai nesimțiți până la urmă. „Ai văzut ce i-am zis-o? A rămas fără cuvinte, ha, ha“. Da, de multe ori rămâi fără cuvinte în fața unor astfel de ieșiri

Din contradicții s-a născut progresul. Dar cred că ar trebui să facem diferența între o critică constructivă și o opoziție de dragul opoziției. Românul e priceput la toate, sau așa se spune. Dar dacă e să ne analizăm noi înșine, vom constata că majoritatea suntem mediocri. Știm de toate și nu prea știm nimic. Nu putem excela într-un anumit domeniu, realizăm acest lucru și devenim agresivi când vedem că altcineva e mai isteț, mai deștept, ori mai priceput decât noi. Și atunci reacționăm, de cele mai multe ori agresiv; fizic, ori verbal, pentru a ne demonstra nouă și celorlalți că suntem mai buni.

“Dacă ataci replica unui prost, riști să te trezești cu prostul întreg în discuție”, afirma Nicolae Iorga. În acest caz cum trebuie să procedezi atunci când vezi că un prost nu e doar prost, dar mai și urcă pe scara socială, ajutat de cei care au nevoie să promoveze non-valori și astfel de personaje. Trebuie să taci? trebuie să vorbești? E greu de spus….

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei