Politicienii, coronavirusul și…prostimea

1

Coronavirusul se plimbă prin România mai ceva de cum se plimba Ceaușescu prin țări străine. Îi place la nebunie la oraș și nu prea se duce în sate ori cătune. Îl bănuim că se ascunde prin supermarketuri, prin sălile de cinema, în restaurante, în școli (cu excepția zilelor când sălile de clasă sunt transformate în secții de votare), umbla hoidolera pe la mare astă vară… Dar pe unde nu se ascunde și te înhață cât ai zice…hapciu. Lăsând gluma la o parte, în pofida optimismului clasei politice foste, actuale și viitoare, cazurile de infectare cresc de la o zi la alta.

Capitala e mai nou centrul de atracție al virusului și se vorbește deja de o posibilă (sau imposibilă) carantinare a Bucureștiului. Mă întreba deunăzi un prieten cine-i vinovat? Noi toți aș spune, dar cam cu jumătate de gură. Umblăm (doar uni cei drept) fără mască, ne adunăm pe la tot felul de petreceri cu sau fără aprobare, ne plac locurile aglomerate, mai suntem obligați să mergem și cu mijloacele de transport în comun, ne mai săturăm de atâtea restricții și omitem măsurile simple de protecție. Unde mai pui că sunt și acum unii care tot mai cred că totul e o făcătură menite să ne injecteze cipurile prin vaccin. Dar asta e, nu pot fi toți la fel.

Prefectura Caraș-Severin a dat astăzi publicității ultima actualizare a incidenței cazurilor de coronavirus din județ. Pentru că urmăresc periodic toate aceste comunicate, nu pot să nu constat că suntem pe un anumit platou, adică de câteva săptămâni, două – trei la număr, ne menținem pe ansamblul județului în jurul cifrei de 700 de infectări. Dacă mai bine de jumătate dintre acestea erau în Reșița în urmă cu o lună, acum a scăzut la 300, adică puțin peste 40%. Altfel spus numărul reșițenilor infectați a scăzut. E drept încă avem focare atât în unitățile sanitare, în centrele de bătrâni, în căminele cu persoane cu dizabilități. Nu e cazul să ne culcăm pe-o ureche.

Ceea ce voiam să vă spun astăzi, e faptul că atât la nivel județean cât și la nivel național am observat un lucru: doar în aglomerările urbane rata de infectare e mai mare. De exemplu, în Banatul de Munte există 14 localități rurale cu zero cazuri de persoane infectate. Mai sunt de asemenea 22 de localități cu un număr de unu, cel mult doi locuitori infectați, semn că aerul curat nu pre îi face bine noului tip de virus. Cele mai multe la Reșița și Caransebeș, 305 respectiv 112. În celelalte orașe numărul infectărilor se situează între 7 la Băile Herculane și 42 la Oravița.  Localitățile rurale au cu una – două excepții sub 10 cazuri.

Ce e de făcut? Cred că după ce am răbdat închiși în casă, după ce umblăm de atâtea luni cu botnița pe nas, după ce ne-am spălat apă, săpun și dezinfectant pe mâini de s-a subțiat pielea, mai putem să o facem până în primăvară când tragem speranțe la un vaccin. Pentru cei ce vor să lase garda jos, le reamintesc un lucru verificabil: spitalele din Reșița, Caransebeș și mai nou Oravița sunt aproape pline, iar secțiile ATI de la unitățile sanitare din cele două municipii sunt la limita maximă. Să mai spun că din vară și până acum s-a dublat numărul înmormântărilor zilnice, comparativ cu anii precedenți? Sunt cred suficiente motive să strângem din dinți și să mai răbdăm un pic. Și eu, asemeni vouă, îmi vreau viața înapoi, dar pentru asta trebuie să mai avem un strop de răbdare.

Și nu uitați: oricât de urâtă este furtuna, după ea va răsări cu siguranță soarele!

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei