Nu-ţi plăteşti taxele până la 31 martie? Poţi să pierzi alocaţia pentru copii şi ajutoarele sociale

impoNu-ţi plăteşti taxele până la 31 martie? Poţi să pierzi alocaţia pentru copii şi ajutoarele sociale

Statul ar putea suspenda dreptul la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului pentru cei care nu isi achita obligatiile fata de stat.

Mai exact, in cazul in care beneficiarii acestor ajutoare sociale nu isi achita taxele si impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an, dreptul la plata ar putea fi suspendat pe o perioada de 5 luni, informează AvocatNet.ro.

Legea nr. 166/2012, care aproba OUG nr. 124/2011, reglementeaza mai clar acordarea de beneficii de asistenta sociala si, in acelasi timp, majoreaza termenul pana la care pot fi achitate taxele si impozitele pentru cei care primesc ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului.

Conform prevederilor legale, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat prevazute de aceste acte normative, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate. Aceasta obligatie trebuie indeplinita pana la 31 ianuarie a fiecarui an, atunci cand este si verificata de autoritati.

Practic, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit mai departe agentiilor teritoriale.

Regulile vechi, aplicabile pana in 2012, stabileau ca, daca beneficiarii nu-si plateau taxele si impozitele pana la 31 ianuarie, primarul suspenda acordarea ajutorului social pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.

Totusi, Legea nr. 166/2012 a modificat aceasta prevedere, majorand termenul pana la care pot fi achitate impozitele. Mai exact, s-a introdus o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii ajutoarelor sociale. Concret, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.

In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

sursa: realitatea.net
Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei