Neştiuta poveste a melodiei de la TELEENCICLOPEDIA
Exista o lista a catorva melodii pe care nu exista, subliniem, nu exista roman care sa nu le cunoasca, sa nu le fi auzit de nenumarate ori in viata. Unele dintre aceste melodii, insa, ascund povesti mai mult decit spectaculoase, care sunt, pana azi, nestiute de catre publicul larg.
Azi, va vom dezvalui, probabil in premiera, una dintre ele: povestea melodiei de generic de la ”Teleenciclopedia”.
Pe lista celor mai cunoscute melodii autohtone se afla, evident, imul de stat, cel actual, ”Desteapta-te, romane” sau cel anterior, ”Tricolorul”, pe care romanii din ultima jumatate de secol le-au auzit de atatea ori difuzate la radio sau TV.
Puncteaza, insa, foarte bine la capitolul notorietate melodiile care au constituit genericele muzicale ale unor emisiuni de mare succes, difuzate perioade foarte lungi de timp, e vorba de Telecinemateca si Teleenciclopedia.
Muzica Telecinematecii, filmul de miercuri seara al romanilor, in comunism, ii apartinea marelui Charlie Chaplin, din coloana sonora a filmului ”Contesa din Hong Kong” si se numea ”This is my song”. In ceea ce priveste Teleenciclopedia, insa, aici lucrurile sunt nitel mai complicate.
Numarul romanilor care au avut ocazia sa asculte aceasta piesa superba in forma ei completa, de cca.7 minute durata, este extrem de redus, iar pe seama ei circula veritabile legende, destul de paralele cu realitatea. Se inseala chiar si Wikipedia.
Se stie ca melodia a fost compusa in anii 50 de Nicolae Kirculescu (1903-1985), talentat autor de muzica de teatru si film, de romante, de operete samd. Din nefericire, desi e una dintre cele mai frumoase piese compuse vreodata de un roman, piesa nu a beneficiat decat de o singura editare pe disc de vinil, inainte de 1989, si apoi pe CD, in anii 90.
De ani de zile, internautii se chestioneaza intre ei in legatura cu posibilitatea de a-si procura inregistrarea in cauza, dar putini sunt fericitii care o detin. In plus, nici macar numele corect al melodiei nu e deplin cunoscut, asta pentru ca ea se cheama ”Moment muzical”, dar, dintr-o eroare umana, pe discul Electrecord a fost trecuta drept ”Patru studii de concert pentru pian”, o cu totul alta lucrare, ceea ce produce pana azi confuzie intre melomani.
Se mai spune ca melodia, in forma prezenta pe genericul Teleenciclopediei a fost inregistrata in 1965 de catre marele pianist Dan Grigore, pe atunci student, impreuna cu orchestra Radio, condusa de Iosif Conta. In acelasi an a fost lansata si ”Teleenciclopedia” la TVR, devenita azi cea mai longeviva emisiune din istoria Romaniei.
Numai ca lucrurile au stat altfel, in realitate. O dezvaluie, pentru Inpolitics, insusi maestrul Dan Grigore:
”Genericul Teleenciclopediei a fost creat, initial, in 1965, dupa o inregistrare realizata chiar de autor, Nicolae Kirculescu, la pian. Numai ca la montaj, cind s-a operat scurtarea inregistrarii pentru a se suprapune cu genericul emisiunii, s-a taiat defectuos, astfel ca a rezultat o bucata din care lipsea o patrime si zgaria auzul.La vremea respectiva nici macar nu auzisem de Kirculescu, dar melodia lui mutilata o auzeam in fiecare saptamana. Dupa mai bine de un deceniu, nu am mai rezistat si i-am semnalat acest neajuns realizatoarei Luminita Constantinescu, de la Televiziune, dar a aparut o alta problema: montajul nu putea fi refacut, pentru ca inregistrarea originala se pierduse. Luminita mi-a propus atunci sa facem o noua inregistrare a melodiei, cu mine la pian. Am acceptat sa fac asta, si chiar pe gratis, pentru ca sotia marelui compozitor imi spusese ca nu au de unde sa ma plateasca. Am facut inregistrarea la sfirsitul anilor 80, cu Iosif Conta la pupitru si din ea s-a realizat noul generic al emisiunii. Ulterior, melodia a fost editata pe un disc Electrecord si apoi pe CD, fara ca eu sa primesc vreun ban. De altfel, a fost prima si ultima data cind am interpretat acea bucata muzicala superba, in viata mea. Dupa revolutie, cei de la TVR au facut o manevra, daca putem spune astfel, aplicind un soi de blurare electronica a melodiei de la Teleenciclopedia, pentru a crea impresia ca e o alta inregistrare, probabil pentru a evita plata drepturilor de autor, in conditiile noii legislatii a copyrightului. Nu m-au pacalit, era imposibil sa nu imi recunosc propria interpretare, dar nu am mai avut cand sa ridic problema drepturilor de autor pentru ca, ulterior, au decis sa inlocuiasca inregistrarea cu totul, preferind o interpretare (Petre Margineanu n.n.) pe baza de instrumente electronice”.
Dan Grigore crede ca e pacat ca aceasta bucata deosebita nu a fost mai bine promovata, iar romanii nu o cunosc decat partial, prin fragmentul difuzat saptamanal la TVR. In schimb, s-au gandit sa o ”valorifice” lautarii rromi, existand o inregistrare caricaturala realizata acum cativa ani de un taraf celebru.
Genericul “Teleenciclopediei” din 22 mai 1965, difuzată de TVR:
sursa: www.caplimpede.ro