Modernizarea Spitalului Județean din Reșița bate pasul de loc! Cine este de vină pentru întârziere?

spital

Cele patru proiecte în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei pentru modernizarea unității de primiri-urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Reșița și pentru reabilitarea termică a celor trei staționare par să intre în criză de timp. Sunt aproape doi ani de zile deja de când reprezentanții Consiliului Județean Caraș-Severin reușeau să semneze finanțarea pentru primele două dintre aceste proiecte, dar când vor începe lucrările de executare nu știe nimeni, în condițiile în care proiectele tehnice nu au fost încă finalizate, termenele asumate de proiectant fiind depășite deja cu câteva luni de zile. Motiv și pentru un schimb de replici între administrația locală și cea județeană.

Primul care a „ieșit la atac” a fost primarul Ioan Popa, care a tras atenția că proiectele pentru modernizarea spitalului din Reșița sunt în întârziere dintr-un singur motiv: lipsa de interes a celor de la Consiliul Județean și de la Spitalul de Urgență:

Proiectele de finanțare pentru modernizarea staționarelor 1, 2 și 3 de la Spitalul Județean, s-au scris, puteți să vă interesați, la insistențele mele, eu am insistat să se scrie proiecte pentru Spitalul Județean și m-am oferit cu echipa mea de la proiecte europene să sprijin. Nu s-a dorit asta! Le-au făcut dânșii, foarte bine că le-au făcut!  S-a licitat proiectarea de 3 ori, nu a venit nimeni la licitație. A treia oară, o firmă din Reșița a venit la licitație și și-a asumat să facă un lucru pentru oraș, deși sumele erau sub un nivel normal de realizare a unei proiectări.

De luni de zile, firma care face proiectarea nu are un partener de discuții! Spitalul Județean are peste 1.200 de angajați, este în subordinea CJ, întreb: care este echipa care trebuie să stea la masă față în față cu proiectantul și să îi facă solicitările de necesități pentru cele trei staționare și pentru UPU, care se modernizează? Spun asta în contextul în care este o solicitare masivă pentru cabinet stomatologic de urgență, nu există în oraș, și UPU are spațiu extraordinar de mare, dar nimeni nu îi spune proiectantului: pune, domnule, un cabinet de urgență ca să poată veni un om care are probleme grave cu dantura, să poată veni la urgențe noaptea, ziua, oricând și să-și rezolve problema, sâmbăta, duminica, când stomatologii din privat nu lucrează”, a afirmat edilul.

Întrebat de stadiul proiectelor de la Spitalul Județean, președintele forului județean a admis că există întârzieri în ceea ce privește proiectarea. Silviu Hurduzeu susține însă că s-a păstrat constant legătura cu proiectantul, contrar afirmației edilului reșițean. Mai mult decât atât, acesta a arătat cu degetul către administrația locală și a vorbit de politizarea acestor proiecte, în perspectiva viitoarelor alegeri.

Pe staționarul doi proiectul e aproape finalizat, o parte din proiect a fost trimis deja la verificare la ADR, pe celelalte două staționare, pe staționarul unu și trei, proiectantul a solicitat prelungirea termenului. La staționarul trei avem o problemă cu niște proprietăți care împiedică dezvoltarea proiectului și au fost colegi de ai mei la Primăria Reșița și li s-a promis că se va identifica o soluție pentru a putea pe acele proprietăți să facem lucrările prevăzute. Nu avem  până acum o soluție. Pe unitatea de primiri-urgențe a fost finalizat proiectul, suntem în fază de achiziție a societății care execută lucrările.

Firma care face proiectele, l-a făcut pe cel de la UPU și e aproape finalizat cel de la staționarul doi, și lucrează la celelalte două staționare este din Reșița. Am înțeles, pe perioada stării de urgență, că la staționarul 3 era oarecum greu de mers pentru că existau restricții, dar totuși firma este mult în afara perioadei de execuție a proiectelor tehnice, execuție asumată prin contract.

Nu sunt de acord cu politizarea acestor lucrări, pentru că nu cred că este corect, pentru că vine campania electorală și vor fi sau nu alegeri, nu este corect să politizăm astfel de lucrări. Îmi doresc ca firma să nu intre în astfel de dispute și să își vadă de contractele pe care le are cu CJ CS. Sunt semnate, asumate, sunt termene, este un preț, cred că discuția ar trebui să fie în baza acestui contract și să nu politizăm astfel de discuții”, a precizat Silviu Hurduzeu, care a atras atenția că potrivit contractului, există posibilitatea penalizării proiectantului, în cazul în care întârzierile nu sunt justificate.

Consiliul Judeţean Caraş-Severin are în implementare patru proiecte finanţate cu fonduri europene, prin care se doreşte creşterea calității actului medical și a condițiilor din Spitalul de Urgență Reșița:  Creşterea eficienței energetice şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Judeţean de Urgență Reşiţa – Staționar 1, valoarea totală a proiectului fiind de 16.448.349,80 lei ; Creşterea eficienței energetice şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Judeţean de Urgență Reşiţa – Staționar 2, valoarea totală a proiectului fiind de 22.378.403,32 lei; Creşterea eficienței energetice şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – Staţionar 3, valoarea totală a proiectului fiind de 12.398.416,11 lei și Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Reşiţa, valoarea totală a proiectului fiind de 9.360.943,04 lei.

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

5 Comentarii

 1. zero

  Primul care a „ieșit la atac” a fost primarul Ioan Popa

  De multă vreme se tot laudă că urmăreşte un birou deschis la morgă, pentru Primăria Reşiţa sau pentru el însuşi.
  Popa, morga, spitalul şi cimitirul,nimic nou.

  1. DuaLipa

   PS De cabinetul stomatologic de urgență… ai înțeles ceva?! Nu îți doresc să te apuce durerea de măsele noaptea la ora 4… Poate atunci te duci tu – direct la morgă! Nu mai am cuvinte…

 2. DuaLipa

  0… 0… 0 barat! Ironii foarte fine… Dar pune-ți întrebarea următoare: TU mai ai în capul tău ALTCEVA decât POPA!? Nu pot înțelege atâta răutate… Concluzia mea: idee fixă, deci retard! Caută-te, omule, la cap!

 3. Johann Nicolescu

  D-le primar I. Popa, in primul rand lasati așchia din ochii altuia și priviti bârnele din proprii ochii. Nu-i criticati si acuzati pe altii de ce faceti dumneavoastra. In mandatul de primar al Resitei ati promis enorm, ati vorbit mult dar, de realizat ati realizat foarte putin, cantitativ si foarte prost, calitativ. Investitori seriosi care sa creeze locuri de munca cu salarii, cel putin decente, ati promis dar, nu a venit nimeni, lucrari care erau absolut necesare Resitei, de exemplu, reintroducerea tramvaiului, nici nu v-ati apucat de executie, dezinfectarea, salubrizarea si fluidizarea traficului in oras nu ati facut mai nimic, transportul in comun din oras e ineficient si exemplele pot continua. Concluzia este ca ar fi cazul sa va opriti cu bla-bla-urile, cu povestirile si cu minciunile. Macar atat …

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei