Marcel Vela: „Puteți să părăsiţi localitatea ţinând cont de reguli”!

 vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela ne dă o veste bună privind modul în care ne putem deplasa după 15 mai. Este permisă deplasarea în afara localității de domiciliu și chiar în afara județului, dar doar în anumite condiții. Ne putem deplasa oriunde pe teritoriul țării, atât timp cât respectăm regulile impuse în ordonanțele militare.

Într-o postare video, publicată pe Facebook, ministrul Vela a răspuns la câteva întrebări adresate pe contul său, de către cetățeni privind situația în starea de alertă. Vă prezentăm două exemple:

Întrebare 1: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!

Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.
De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.
Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa.

Întrebare 2: Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie să ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!!

Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONA VIRUS.

Marcel Vela a reamintit faptul că după 15 mai nu va mai fi nevoie de completarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru că se așteaptă la o „responsabilitate la fel ca şi până acum din partea cetățenilor”.

Pe 15 mai va fi o primă etapă de relaxare, după 14 zile, când vor fi evaluate situațiile medicale la nivelul întregii țări, va urma o a doua etapă de relaxare, pe 15 iunie vor fi aduse la cunoştinţă și celelalte condiții pentru a reduce restricțiile”, a precizat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Privind reluarea zborurilor către Europa, ministrul a precizat: „zborurile vor fi reluate nu în funcție de ce se întâmplă în România, ci de ce se întâmplă în ţară respectivă. Anglia, Spania, Italia, Franța, Belgia, Olanda, Germania sunt evaluate pe siteul INSP din punct de vedere epidemiologic. Dacă sunt cu risc ridicat, sunt în zona roșie, cu risc mediu, în zona galbenă, iar dacă sunt fără risc, în zona verde”.

Lorena POENARU
Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei