„Ne vor trebui 2-3 ani să ajungem la ceea ce a însemnat ca economie 2019“

ciobanu

Pandemia de coronavirus a reușit să închidă sute sau poate mii de firme mai mari, ori mai mici și să lase fără un job, temporar sau definitiv peste 20% din forța de muncă activă a țării. Cum este văzută pandemia și criza economică prin ochii unui businessman, aflăm de la Costel Ciobanu (alias Barbălată), un prosper om de afaceri reșițean:

70-80% din activități s-au închis în Reșița; ce-au rămas magazinele alimentare, farmaciile și pe ici pe colo una două caterig-uri. Spațiile mele, automat s-au închis și ele; chiriile pe cele două luni de zile nu s-au suspendat ci s-au anulat, adică nu vor exista chirii, așa am considerat normal. Cei care vor veni peste o săptămână, peste două, la renegociere, în condițiile în care se va da drumul și la noi într-o formă sau alta, vom merge cu o coborâre a chiriilor cu 10, 20, 30% în funcție de situație, pe 3 luni, 6 luni, până la sfârșitul anului, pentru a mișca ceva. Până la urmă e vorba de un parteneriat, chiar dacă ne-am rezumat la un contract de închiriere între mine și chiriașii respectivi.

Eu cred și sper că se vor mișca autoritățile mai repede, băncile. Acum văd că se aruncă pisica de colo-colo cu IMM Invest, care ar fi o gură enormă de oxigen pentru agenții economici care vor reuși să acceadă la asemenea credite, pentru că cei mulți nu vor primi, nu se încadrează; dacă nu ai indicatori, bla, bla, bla…nu primești. Faptul că autoritățile ne-au amânat la bănci rambursarea creditelor, lucru pe care l-am făcut și eu, a fost o gură de oxigen. Autoritățile locale, iarăși, ne-au amânat  plățile, cu impozitele, cu dările, e din nou un lucru bun. Una peste alta un ajutor l-am primit. Din punctul meu de vedere ar trebui să se miște mai repede cu IMM Invest, să ne dea într-o săptămână, două, trei, desigur cui corespunde. Ăștia nu sunt bani dați gratis, noi îi vom da înapoi.

Din punctul meu de vedere mai devreme de 1 – 2 ani nu vom putea să revenim la nivelul anului 2019; 2022 poate va fi ce a fost 2019“ – a mai afirmat omul de afaceri Costel Ciobanu.

foto: libertatea.ro

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. Petru

    „…ochii unui businessman, …, un prosper om de afaceri…” ooo daaa! acum ca tot a fost liniste ar fi mers constructiile, ca tot sunt niste cladiri care stau cu schele pe fatada. O parere de profesionist in domeniul „business”…

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei