Malul cascadei Bigăr s-a prăbușit! Nimic nu va mai fi la fel!

bigar

Cea mai frumoasă cădere de apă naturală din lume, conform unor site-uri americane și a mai multor fotografi internaționali, a suferit astăzi în urma unei alunecări de mal.

Dintr-odată, imaginea superbă care a fascinat mii de turiști veniți din lumea largă a căpătat o altă dimensiune: una dramatică și sentimentul că nimic nu va mai fi la fel pentru această zonă superbă de pe Valea Almajului.

dd4c67ec-e4c2-4e78-b309-d0cf55ad90ce

Există construcții care pot fi reparate, dar cascada de la Bigăr, din păcate, nu va putea fi readusă niciodată la forma ei inițială. Problema care se pune acum este modul în care malul căzut în râu obturează cursul apei, fiind posibile inundații, în cazul unor precipitații abundente în zonă.

Rămâi pe Reper 24. Vom reveni cu informații.

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

8 Comentarii

 1. Lacucaracea

  Poate fi readusă în starea inițială în proportie de aprox.80 – 90 % ( dacă s-ar interveni repede ) , însă costurile sânt foarte mari ( necesită inclusiv devierea cursului de apă , piloni susținere special proiectați etc.). În primul rând este necesară conservarea portiunii desprinse care , în funcție de compoziția rocii poate avea o masă cuprinsă între 100 – 160 tone
  ( apreciată ,, la ochi ” , din planşa foto ). Deasemenea , porțiunea din dreapta trebuie urgent ranforsată pentru a nu cădea la rându-i , între timp.Cu siguranță , în situația în care lucrările vor fi executate de către ,, firmele agreate ” din cadrul mafiilor de partid/e…atunci ele vor deveni astronomice ( studii de fezabilitate , parandărături / zeciuiala / dreptul de şmecher + acte adiționale …şi alte ,, chestii – socoteli ” ) ! Aveți bani de jumulit p******** de peste tot … săriți pe ea ( lucrarea ) !

 2. Adrian

  Uraaaaaaaaa … sper ca acum scapam de cohortele de turisti care incurcau toata circulatia pe drumul Anina – Bozovici si in zona cascadei isi faceau de cap ca si cum ei erau acolo buricul pamantului, mana cereasca pentru judet … etc.
  Mereu ma gandeam ce ar trebui facut ca sa scapam de ei, dar … iata ca a rezolvat Dumnezeu.
  Inca o data … URAAAAAAAA !!!

 3. Grigorieeleonora1957@gmail.com

  Oare, construcția ce se vede in spatele cascadei, acel pod, nu a afectat roca ducând la eroziunea ei prin şocurile asupra terenului? Zic, nu învinuesc pe nimeni, cred totuşi că nu trebuia ” zgândărită” zona ştiindu-se că roca este de constituție moale.

 4. Lacucaracea

  Puțină cultură generală nu strică : PARAZÍT, -Ă, paraziți, -te, adj., s. m., s. f. 1. Adj., s. m. și f. (Organism animal sau vegetal) care trăiește și se hrănește pe seama altui organism, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea. 2. Adj., s. m. și f. Fig. (Persoană) care trăiește din munca altora, care nu produce nimic. 3. Adj. Fig. Care nu are un rol util, efectiv; de prisos, inutil. 4. S. m. (La pl.) Perturbații electromagnetice de origine externă în transmisiile radiofonice, de telecomunicații etc., cauzate de fenomene din alte aparate electrice sau din atmosferă. – Din lat. parasitus, germ. Parasit, fr. parasite.

 5. Țeapă la proști

  Să sperăm că toată clasa politică din Republica Colonizată România se va prăbuși că e plin de bolovani și acolo în politică și sunt și plini de colțuri și așchii care din păcate ne s-ar în ochi zi de zi iar poporul rămâne orb la fel ca în toți acești 30de ani. De cascadă chiar îmi pare rău dar de politic mi se rupe de ei cu spume o zic!

 6. Lacucaracea

  Am citit astăzi ,, una bună ” pe Express dB şi alte în alte publicații online , anume că se va regenera ( reface ) de la sine ( în mod natural ) cascada… )) :: Explicație şi soluție 100 % ,,romanistaneză” , marca Romsilva. Mă întreb cine le-o mai fi băgat şi gogornița / tâmpenia asta’ ( de actualitate ) în cap.Eu nu spun că nu are corespondent în realitate ceea ce s-a afirmat ( este 100 % adevărat , dacă nu intervin între timp alte variabile ) , însă va dura între 200 şi 500 ani ( sau poate chiar mai mult de 500 ani ) ca să revină la starea / forma inițială. Nu cred că ,, va mai răbda pămâtul ” atâta vreme specia invazivă şi distructivă cunoscută sub denumirea de ,, HOMO SAPIENS “(mai mult homo decât sapiens) !

 7. Lacucaracea

  P.S. Când am afirmat ,, starea / forma inițială ” … m-am referit în primul rând la cantitatea depunerilor ( dimensiunea / mărimea inițială , cea pe care o cunoaştem în prezent )… În fapt , noi aici vorbim despre ,, pragul cascadei ” , fiindcă cascada în sine ( denumirea ad litteram ) este căderea de apă.Prin urmare frumusețea cascadei era dată de ,, pragul acesteia ” , el fiind cauza directă a modului în care se dispersa căderea de apă pe suprafața lui , facilitând inclusiv creşterea vegetației astfel.Este logic faptul că nu va arăta 100 % identic , fiind o multitudine de variabile / factori care vor acționa asupra formării acesteia în timp…influențând în mod continuu caracteristicile sale ( ex.condiții meteo : vânt , precipitații , temperatură sau altele naturale precum cutremur , alunecări de teren , incendiu de vegetație / pădure care pot determina la rândul lor inclusiv devierea în mai mică sau mai mare măsură a cursului de apă etc.). Ce îți rezervă natura în viitor ( mai ales pe temen mediu şi îndelungat ) poți doar presupune ! Important este ce poți face astăzi , ca om , pentru a păstra / conserva o creație a naturii !

 8. zero

  Partea bună este că apa încă mai curge pe acolo şi încă nu curge invers (în opoziţie).
  O fântână cu pompe, led-uri şi muzică la megafoane (a la tăiţelu’) nu se pune pe fonduri europeene?

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei