Cea mai mare greșeală a guvernelor care s-au perindat la conducerea României a fost lipsa unei strategii de dezvoltare pe perioadă medie sau chiar lungă, este de părere primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu. Toate executivele au avut o strategie de maxim patru ani de zile, cât ține un mandat de parlamentar, lucru care a avut drept consecință pe lângă distrugerea industriei, dezvoltarea inegală a județelor din România, susține edilul.
„Nu știu cât adevărat este că s-a dorit distrugerea industriei, dar când vezi că anumite lucruri ce se fac din punct de vedere profesional sunt gândite foarte prost, te gândești că este posibilă și o asemenea variantă.
Combinatul de la Oțelu Roșu când a fost privatizat și cumpărat de ruși, s-a pus o clauză, că timp de cinci ani nu au voie să închidă combinatul. Cred că la vremea respectivă cei care au gândit așa, au gândit prost, pentru că rușii și-au respectat obligațiile, combinatul a funcționat cinci ani, dar apoi l-au închis. Trebuiau să se gândească că se poate întâmpla acest lucru și după cinci ani va fi o zonă, Valea Bistrei, care va pierde sute de locuri de muncă”, a explicat edilul în cadrul unei emisiuni live la Reper 24.
Luca Mălăiescu, care este și președintele executiv al PSD Caraș-Severin, a declarat că a studiat strategiile puse la punct în mai multe țări dezvoltate, inclusiv Germania, unde susține edilul nimic nu este lăsat la voia întâmplării:
„Totul este dirijat acolo. Nimic nu este întâmplător. Au luat această decizie, investitorii, dacă se acoperă o zonă, sunt trimiși în alte zone, ca să acopere tot teritoriul Germaniei. Noi, în România, nu am știut să facem lucrul acesta. Sunt zone, precum Cluj, București care s-au dezvoltat foarte mult, supradezvoltat chiar. Pe de altă parte, în toate orașele care au fost industriale, la ora actuală nu mai există aproape nimic, în condițiile în care în județul Caraș-Severin înainte de 1989 majoritatea orașelor au avut fabrici.
Și nu mă refer neapărat la Oțelu Roșu, investitorii trebuiau dirijați măcar spre zona Caransebeș, zona Reșița. Și Reșița are teren disponibil, are un parc industrial. În zona Caransebeș mai sunt câteva fabrici, datorită faptului că orașul este poziționat foarte bine, este la drumul național, este nod de cale ferată acolo. Fabricile care sunt la Caransebeș sunt din întâmplare, să ne înțelegem, nu pentru că cineva le-a dirijat acolo. Așa cum spuneam, nu am avut niciodată o strategie pe termen mediu și lung și acest lucru deja se vede”, a declarat edilul.
Primarul Mălăiescu a reamintit că, în încercarea de a atrage investitori, administrația locală de la Oțelu Roșu le oferă o serie de facilități, printre care teren gratuit pe perioada în care își desfășoară activitatea în orașul de pe Valea Bistrei.
Karina TINCUL
Să ne spună primarul Luca Muiescu câți investitori a adus în zonă în cele două mandate !
“dacă se acoperă o zonă, sunt trimiși în alte zone, ca să acopere tot teritoriul Germaniei. Noi, în România, nu am știut să facem lucrul acesta … înainte de 1989 majoritatea orașelor au avut fabrici.”
–
Ba da!
Am ştiut pe timpul societăţii socialiste multilateral dezvoltate.
Dar, cum nemţii s-au plictisit să tot socializeze cu multilateral dezvoltaţii de pe la sate …