„Deprofesionalizare și dezumanizare” la Spitalul din Reșița! Primele măsuri: destituirea managerului și comisie de control de la MS!

modelmic

Lipsa de personal calificat și dezumanizarea ar fi în opinia primarului Ioan Popa principalii factori responsabili de situația apărută la secția COVID a Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Supărat că orașul pe care îl conduce a ajuns în atenția întregii țări după ce o serie de fotografii cu modul inuman în care sunt tratați pacienți internați în staționatul trei al SJUR, edilul reșițean a susținut astăzi o conferință de presă alături de Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, în ograda căruia se află unitatea spitalicească. Primele măsuri anunțate de aceștia: destituirea managerului spitalului, Alina Stancovici și întocmirea unei comisii de anchetă împreună cu Ministerul Sănătății, care să stabilească exact ce se întâmplă în Spitalul din Reșița.

O să propunem Ministerului destituirea managerului spitalului și întocmirea unei comisii de anchetă. Am vorbit deja cu dl ministru Tătaru să ne trimită o echipă de profesioniști, să înțelegem exact ce s-a întâmplat acolo. Realitatea este cruntă și trebuie să facem tot ce putem ca astfel de situații să nu se mai întâmple”, a precizat președintele Romeo Dunca.

Președintele CJ Caraș-Severin a admis că vina pentru situația de la SJUR poate nu îi aparține în întregime managerului Alina Stancovici, care a preluat conducerea spitalului doar de o scurtă perioadă de timp, dar este de părere că acolo este nevoie de o persoană cu mână de fier. Pentru moment nu a fost avansat însă niciun nume care să preia frâiele spitalului: „Nu avem înlocuitor. Va trebui să căutăm o soluție, să găsim pe cineva care înțelege ce trebuie să facă și să aibă puterea să se lupte cu acest mamut, care trebuie desțelenit. Dna Stancovici, îmi pare rău, dânsa este dornică, nu a avut nici dânsa poate suficient timp să facă mai nimic, dar acolo trebuie o mână de fier”.

Pe de altă parte, primarul Ioan Popa a ținut să sublinieze că Romeo Dunca se află la conducerea forului județean doar de o lună de zile, deci nu poate fi considerat responsabil de situația de la Spitalul Județean din Reșița.

În ultimii patru ani am solicitat de nenumărate ori Consiliului Județean să ne dea în administrație SJUR, așa cum s-a făcut la Bihor. Nu ni s-a aprobat această solicitare, motivele le cunoaștem, 1200 de angajați care au fost considerați masă de manevră.

Numele Reșiței apare astăzi din cauza incidentului nefericit apărut în presă pe toate canalele media și este o anatemă și o pată pusă pe obrazul acestui oraș și eu ca primar al Reșiței sau noi reșițenii, nu avem absolut nicio vină pentru ce s-a întâmplat acolo.

La Spitalul Județean vorbim de trei lucruri grave: deprofesionalizare, neprofesionalizare și dezumanizare. Neprofesionalizarea vine din faptul că s-a angajat de-a lungul timpului personal și nu mă refer la medici, mă refer la brancardieri, mă refer la infirmieri, la asistente medicale fără să aibă o pregătire profesională adecvată. Reșița, de exemplu, are 4000 de femei care lucrează  în Austria și îngrijesc persoane vârstnice și fac exact aceeași treabă care ar trebuie să se facă în situația pozelor circulând în mass media. Și întrebarea care se pune retoric este de ce acele persoane nu și-au găsit un loc de muncă aici acasă, în aceste staționare.

Această comisie mixtă care se va face împreună cu Ministerul Sănătății și avem deja confirmarea de la ministrul Tătaru că va fi trimisă la Reșița, va analiza situația de fapt de la staționarul 3 și dacă este cazul să se ia alte măsuri decât civile, măsuri penale, fiți convinși că o vom face.

Este momentul în care SJUR trebuie să își schimbe modul de activitate și abordarea față de pacienți, față de cetățeni. Ceea ce se întâmplă în spital, o spun cu regret și cu scuzele de rigoare pentru cei care își fac treaba acolo, nu este în regulă”, a mai precizat Ioan Popa.

Pentru moment, se pare că singura soluție pentru îmbunătățirea condițiilor din staționarul trei ar fi construirea la Reșița a unui spital modular. „Dacă vom reuși, lucrurile se vor schimba, condițiile vor fi altele, iar după ce această pandemie va trece, acest spital va rămâne să deservească populația pentru următorii 10 ani. Proiectul este gata, situația terenului este limpede, am scos în regim de urgență certificatul de urbanism și lucrăm la avize pentru ca atunci când vom depune dosarul să nu existe nimic ce să poată fi contestat. Inclusiv proiectul tehnic este gata, deci dacă câștigăm acest proiect, vom avem 100 de paturi civilizate”, a mai precizat Romeo Dunca.

Puteți urmări aici întreaga conferință de presă susținută de Romeo Dunca și Ioan Popa:

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

17 Comentarii

 1. Coronavirus

  Cine este DIRECTORUL MEDICAL AL SPITALULUI? Cine este DIRECTORUL DE INGRIJIRI? CE FUNCTIE ARE IN SPITALUL JUDETEAN CANDIDATUL PNL , DR. MARSALIC? A RASPUNDA DOMNUL DUNCA LA ACESTE INTREBARI. Când spui domnule Dunca că închizi Spitalul stationar 3 , la CE TE ASTEPTAI DE LA ANGAJAȚI STATIONARULUI? VOI NU STITI DECÂT SA AMENINTATI SI SA DATI VINA PE ALTII. ACTUALUL DIRECTOR , parcă “prietenă ” a fostului primar PNL , in acest caz are tot atata vina cat are si Dunca. Domnul “TAITELU ” nu are nici o vină, nu are nici o autoritate asupra spitalului, se bagă sa il apere pe Dunca. Doamna director câștigă in instanță , dacă este demisă.

 2. Julieta

  Dunca su Popa se fac ca nu stiu:Marsalic liberalul este director medical.Mai mult,voi uitati ca fratii Secasan au fost ani de zile directori la Spitalul judetean si la Casa de asigurari?Dar ce sa vezi si ei ca si doctorul Soran (care este luat in colimator pentru castigurile sale lunare)au fost/sunt vechi liberali.Baietii astia trei au avut la dispozitie si timp si bani sa faca ceva,inclusiv cu Stationarul 3!Mai mult,au avut sprijinul,prietenia chiar,a domnului Frmnzaverde.Daca nu credeti intrebati-o pe doamna Quint,care acum este mare liberala!!!!Doamna directoare actuala este tufa de Venetia,s-a bagat si ea ca musca-n lapte.

 3. Ramona

  MIZERIA din toalete tine de FEMEIA DE SERVICI, se vede clar in poze cum era intinsa mizeria pe jos. Detergenti lipsesc(lipsa bani SAU faptul ca il sustrag in interes personal), dar APA…..cu apa curata sa fi curatat si nu arata in halul expus, insa femeia de servici probabil se crede doctor …
  Astfel de personaje ar trebui sa fie date public cu nume si poza si sa raspunda penal si civil.
  Rusine pt.cei implicati!!!

 4. Pnl ne omoara cu zile

  Bravo Johannis , Ludovic, Popa, Dunca nu ne mai pacaliti , sunte-ti la fel de hoti si mincinosi , nu va pasa de noi decat de voi si spagile voastre. Nu votati PNL

 5. Horia

  A.S. nici nu avea ce sa caute pe aceasta functie, sa-si reia meseria de la Clubul Elephantzilor din Moroasa

 6. Ion

  Acest spital din Reșița e iadul pe pământ. Chiar nu s-a știut până acum ce e acolo? Cadre medicale dezumanizate cărora nu le pasă de pacienți câtuși de puțin. Se moare de covid și de alte boli și nimeni nu se uită la tine. Mizerie și dezastru în acest spital.
  Cum erau tratați în același spital pacienții pe vremea Dr. Epstein? Era profesionalism și dăruire și dragoste pentru oameni.
  Oamenii bolnavi stau și mor acasă decât să meargă la spital.
  Toți politicienii sunt vinovați! Toți au știu ce dezastru e acolo și nu au făcut nimic.
  Să-ți bați joc de oameni în asemenea hal e crimă.
  Faceți ceva măcar acum , căci ne mor semenii cu zile și e păcat!

 7. Gogu

  Au găsit metoda sa scape și de stancovici , după ce tot ei au făcut materialul . În rest ce sa mai zici este doar vina managerului / lor neînregimentati sub tutela vindizălului dă armeniș . Lasă că face el rost de manager competent cu penele galbene !

  1. imoGen

   Presimt că-l pune pe Gâfu manager.

   Toată treaba asta se știa de mult timp, dar acum au prins momentul cei doi moșieri șefi și vor să-și pună omul lor la conducerea spitalului. Evident că fără concurs, pe bază de “transparență și competențe”.

   Să urmăriți pe cine vor instala la conducere și apoi să le mulțumiți celor de la PNL pentru “interesul” pe care și-l dau pentru cetățeni.

   P.S. Personajele din articol își permit cu nesimțire să nu respecte legea, dar ei țin morală altora și îi arată cu degetul.

 8. Suiram37

  Asa le trebuie… exista o caracatiță acolo!!! Soția mea a lucrat acolo, iar cand a dat concurs pt post din pacate a “picat” ….. proba cu plicu-aici nu a știut ce să răspundă!!!! Sa fie sănătoși și să nu se spele pe mâini, nu are Dunca nici o vina, dar nici Alina Stancovici, ci cei care sunt considerații “șmecherii ” spitalului, printre ei și Marsalic!!! Ei au supt tot din acele spitale si acum se vaită. Sa cheme Dunca DNA și să verifice cum se făceau angajări la acolo, dar nu poate ca îi de-al lor…..

 9. Lolec si Bolec sau Taitelu si Catelul

  Astia doi vor distruge Judetul, doar conturile false ii mai lauda pe Facebook si alea platite de ei din bani publici , incet incet ne dam seama de teapa luata cu ei , darama spitale , dau oamenii afara in prag de sarbatori , ei isi angajeaza consilieri, oamenii mor in spitale si ei isi asigura afacerile cu bani publici , dau medici afara , urmeaza profesori , ansamblul semenicul si DGASPC, desfinteaza second hand si pariurile de pe bulevard si vor pune in loc schiuri , Snowmobile, atv ce are nevoie omul pentru a urca la Ponton sau Nedeia.

 10. Alice

  Opriti planeta ca vreau sa cobor, nu mai suport atata prostie. Breaking news: Romeo Fantastiku il numeste Administrator Public al judetului Caras Severin pe un vestit DJ de Manele, unicul, mondialul, spaima dujmanilor, inegalabilul: Tinu Vidaicu. In tinerete cica ar fi cantat si cu Fernando Velea de la Caransebes. Acum vedeti si voi ce fac droagele din oameni ? Ai de PLM, pardon PNL.

 11. zero

  “este o anatemă și o pată pusă pe obrazul acestui oraș și eu ca primar al Reșiței sau noi reșițenii, nu avem absolut nicio vină pentru ce s-a întâmplat acolo”

  Noi … Nădrăgenii adică.
  Parcă te şi lăudai că ai deschis, în concurenţă cu Octavian, un birou la morgă primăriei, nu?
  Scopul scuză mijloacele. Machia…..
  Bleah!

  1. DuaLipa

   Pe ceilalți nu îi știu, dar te întreb pe tine, jmechere: ți-ai revenit din noaptea minții?
   A, nu! Se apropie alte alegeri, așa că… hai, dă-i iar cu „glumele” tale proaste, poate măcar la astea câștigă prietenii tăi care au adus țara în halul ăsta în ultimii 30 de ani.

 12. Sorin

  Ok nu mai aruncați minciuni asupra lui Dunca sau Popa nu Dunca a condus 15 anii consiliul mai ales ultimi 4 anii din câte știu PSD și pmp și Harduzeu și Popovici a numit menegeri la spitale trebuie tras la răspundere și menegerul vechi Murgu Walther a fost foarte mult tam-tam și cu personalul ce sa mai zic dacă nu îți place ceea ce faci indiferent de condiții du-te acasă apucate de altceva tu trebuie sa Sfințești locul adevaru e greu sa pleci dintr-un loc bine plătit

 13. Sorin

  Si încă ceva dece totul se afla pe rețele de socializare presa doarme bănuiesc ca unele știri de dați cum scriu eu comentariul din pat Rușine ca nu vreți sa scrieți nimic vedeți totul roz in oraș și județ va este frica

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei