Ce se schimbă după 15 mai? Vom avea nevoie de declarații, atunci când ieșim din localitate

ioha

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, ce se va schimba și ce nu se va schimba după data de 15 mai. Declarațiile șefului statului au fost făcute în urma unei ședințe privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 care a avut loc la Cotroceni și la care au participat premierul Ludovic Orban, Ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime, în continuare avem zilnic sute de cazuri”, a atras atenția Iohannis, după care a făcut o trecere în revistă a schimbărilor ce vor avea loc după data de 15 mai:

Ce devine obligatoriu:

– Portul măștii, care acoperă gura și nasul, când când ne găsim în spații interioare, de exemplu la magazin, în mijloacele de transport în comun

– Păstrarea distanței obligatorii între persoane de 1,5 m, distanța a două brațe.

– Igiena mâinilor – trebuie sa ne spălam cât se poate de des.

Se vor redeschide: magazinele care au acces din exterior, direct din stradă; saloanele de îngrijire personală, muzeele. De asemenea, se va recomanda autorităților locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile.

Se va renunța la declarațiile pe proprie răspundere, atunci când ne deplasăm în interiorul localității, dar va fi în continuare interzisă, într-o primă fază, deplasarea în afara localității, cu excepții, care vor fi enumerate în decizia Comitetului pentru situații de urgență. De exemplu, cine merge la serviciu, se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale.

„Când ieșim din localitate e nevoie de declarație, mai puțin în zonele metropolitane. Aici nu este nevoie de declarație. Dar dacă mergeți din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă.

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, în curtea bisericii în prima fază, deci în exterior, credincioșii vor purta mască și vor păstra distanța de 1,5 metri”, a declarat Klaus Iohannis, care a mai explicat că în etapele ulterioare aceste condiții vor fi rediscutate.

În ceea ce privește sportivii profesioniști, aceștia își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, dar competițiile nu vor începe în această primă etapă. Sportivii amatori e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar nu este permis.

În încheiere, președintele Iohannis le-a adresat un mesaj parlamentarilor care au în lucru legea privind starea de alertă: „E nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

 

Karina TINCUL

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “Ce se schimbă după 15 mai?”
    “Ce devine obligatoriu:

    – Păstrarea distanței obligatorii între persoane de 1,5 m, distanța a două brațe.”

    Caţavencu nu se schimbă, doar pe ici pe colo :)

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei