Bani europeni pentru fermierii din zona montană! Până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică

abatoare

Fermierii din zona montană au la dispoziție 13 milioane euro din fonduri europene pentru realizarea de abatoare de capacitate mică. Sesiunea de depunere a cererilor a fost prelungită, astfel încât fermierii interesați mai pot depunere de finanțare până în data de 31 martie, transmite Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin.

Solicitările de finanțare pentru fermieri prin submăsura „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole” –componenta investiții de capacitate mică din zona montană din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 se depun exclusiv online pe www.afir.info până la data limită (31 martie 2021, ora 16:00) sau până când, prin totalul cererilor depuse, se atinge plafonul maxim de 150% din valoarea alocării.

Fondurile nerambursabile acordate prin submăsura 4.2 –componenta investiții de capacitate mică din zona montană pot ajunge până la maximum 300.000 euro/ proiect.

Finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mică capacitate în zona montană, în cazul în care acesta este realizat de către IMM-uri. Pentru grupuri de producători, cooperative sau societăți cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge până la 70%. Dacă este realizat de alte întreprinderi decât cele menționate anterior, finanțarea PNDR va fi de maximum 40%.

Sunt eligibile pentru finanțare investițiile în unități de sacrificare de capacitate mică destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, în conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea condițiilor minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mică, cu modificările și completările ulterioare), care sunt amplasate în localități din zona montană”, transmit reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Capacitatea maximă de sacrificare a unui abator de capacitate mică, incluzând tăierile de urgență, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vită mare)/ zi și încadrarea în 200 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și de 40 de capete/ lună pentru bovine. În cazul în care se realizează o investiție pentru un centru de sacrificare acesta trebuie să funcționeze pentru cel mult 2,5 UVM/ zi și să se încadreze în 100 de capete/ lună pentru porcine, ovine sau caprine și în 20 de capete/ lună pentru bovine.

Pentru a depune o cerere de finanțare a unei unități de sacrificare de capacitate mică, în zona montană, fermierii trebuie să respecte prevederile Ghidului solicitantului și anexele aferente acestuia, publicat pe site-ul www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată submăsurii 4.2.

foto: agrointel.ro

 

Karina TINCUL

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. imoGen

    Presimt că se vor înghesui “fermierii” din zona montană să-și facă abatoare.
    Tot la a 3-a casă își vor face câte un abator.

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei