Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin derulează zilele acestea o amplă acțiune de salubrizare a râului Cerna. Aproximativ 50 de saci cu PET-uri, carcase de aparate electrocasnice și material lemnos au fost strânse într-o singură zi, în secțiunea podului Coramnic (4 km amonte de municipiul Orșova), unde ABA Banat a instalat un baraj pentru adunarea gunoaielor.
„Ca urmare a creșterii debitelor, în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile, pe cursurile de apă Belareca, Cerna și afluenții acestora, au fost antrenate mai multe tipuri de deșeuri de pe maluri. În asemenea situații există riscul ca aceste deșeuri să blocheze scurgerea în anumite secțiuni critice (poduri și podețe), ceea ce poate duce la inundarea zonelor riverane. Aceste deșeuri poluează apele râurilor și ale Dunării, în care se varsă în cele din urmă, și afectează puternic negativ ecosistemele acvatice. Pentru a preveni acest lucru, ABA Banat a instalat un baraj care să rețină deșeurile, în special PET-urile, amonte de podul Coramnic, pe râul Cerna. Astfel este evitată poluarea Golfului Cernei de la Orșova și a Dunării”, explică reprezentanții ABA Banat.
La acțiunea de salubrizare au participat angajați ai Sistemului Hidrotehnic Caransebeș – formațiile de lucru Caransebeș și Băile Herculane, care au intervenit cu două autoutilitare și două bărci, iar activitatea va continua și zilele următoare până la degajarea secțiunii de scurgere.
Conducerea ABA Banat atenționează populația că aruncarea de deșeuri pe maluri sau în albiile cursurilor de apă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 25.000 și 30.000 lei pentru persoanele fizice. O primă amendă, în valoare de 25.000 lei a fost aplicată unui cetățean din Orșova care a depozitat pământ și deșeuri provenite din construcții, în albia și în zona de protecție a râului Cerna, la circa 500 metri de zona podului Coramnic.
„Cetățenii trebuie să înțeleagă că nu doar instituțiile publice au responsabilități față de mediu, față de apă, ci fiecare dintre noi avem, dacă vrem ape și albii curate, cu viituri tranzitate în siguranță”, mai precizează reprezentanții ABA Banat.
Karina TINCUL