Am uitat să dăm dovadă de civism și aruncăm pisica în curtea administrațiilor locale

fb

Ploile din ultima vreme, asociate cu valul de căldură fac ca vegetatia să fie din nou una dintre problemele administrațiilor locale. Dacă în zonele rurale nu se observă prea tare, în marile aglomerări urbane, ce au multe zone verzi atât amenajate de primării, precum parcurile, cât și aflate în imediata apropiere a blocurilor de locuit, se văd și deranjează. Edilii cer sprijinul populației iar aceștia solicită intervenția primăriilor. În acest ping-pong specific și municipiilor din Caraș-Severin, edilul Felix Borcean, primarul Caransebeșului intervine:

Observ foarte multe comentarii legate de întreținerea spațiilor verzi și toaletarea arborilor și arbuștilor și vreau să fac câteva precizări. Spațiile verzi din fața caselor, a blocurilor, toate făcând parte din domeniul public, trebuie, prin lege, întreținute de cei care locuiesc în proximitatea lor. Este un lucru cât se poate de firesc, de solidaritate civică, de spirit cetățenesc, de respect pentru ceilalți sau oraș. Că nu se întâmplă așa și că de cele mai multe ori muncitorii primăriei le întrețin este un fapt care se petrece din cauze subiective sau obiective: pentru capital electoral, pentru a evita amendarea unora(tot electoral) sau obiectiv, pentru că la unele adrese nu locuiește nimeni sau locuiesc persoane în vârstă fără posibilități fizice sau materiale“ a spus edilul.

veg

Pe de altă parte trebuie avut în vedere că numărul de muncitori este foarte redus și trebuie să aibă grijă de hectare întregi de terenuri verzi, precum parcurile, aleile, străzile sau alte locuri din oraș. Tocmai de aceea v-am fi foarte recunoscători și le suntem, celor care dau dovadă de civism și își fac curățenie, întrețin zonele în care locuiesc“ a mai spus primarul municipiului Caransebeș Felix Borcean.

Cum nu există pădure fără uscături, nici localități fără oameni gospodari și cetățeni dezinteresați nu există. Afirmăm mereu că vrem „o țară ca afară“, uitând un lucru elementar: „afară“ fiecare locuitor ăși aduce aportul la înfrumusețearea localității în care locuiește. De la colectare selectivă (în unele țări până la 8 fracții separate), la păstrarea curățeniei, adunatul excrementelor de la animalele de companie, inclusiv amenajarea cu forțe individuale a zonelor verzi din proximitatea locuinței. Totul ține de educație, civism și mentalitate. Dacă tot vrem să trăim „ca afară“ cred că este esențial să și vrem să fim „ca afară“. Ideea e să și vrem pentru că se poate!

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei