Ziua Armatei Române, sărbătorită în Ungaria!

modelmic2

 

Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, reprezentat de către Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, în Ungaria, prin manifestări diverse, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie.

 

La data de 26 octombrie 2015, Consulatul General al României, a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”,  în cinci locaţii din cadrul circumpscripţiei consulare de care răspunde,  ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români cu ocazia Zilei Armatei Române. Manifestările  au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori.

Asistenţa religioasă a fost asigurată de către părintele Ionuţ Negrău, preot misionar la Săcal-Ungaria, (judeţul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Oraşul Debrecen este reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar.

Aici au fost depuse coroane la monumentul ostaşului roman, denumit în limbaj popular “Fecioara alba”, monument aflat în Piaţa Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct  al primăriei locale, în numele căreia a depus o coroană comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la cimitirul municipal din Debrecen, unde la “Monumentul ostaşului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului,  au fost depuse coroane si de asemenea ţinut un moment de reculegere.

Ulterior acestora, delegaţia Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de către viceprimarul Sores Istvan, La ceremonia desfăşurată în “Cimitirul soldatului român”, au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă.

20151026_112519_resize_20151027_200832

Tot în ziua de 26 octombrie 2015,  Consulatul General al României la Gyula a organizat la Nyiregyhaza, în “Cimitirul de nord”, o ceremonie care a marcat Ziua Armatei Române. Oraşul Nyiregyhaza, reşedinţa judeţului Sabolcs-Szatmar-Bereg, se află în jurisdicţia consulară a Consulatului General al României la Gyula.

Consulul general Florin Trandafir Vasiloni  a depus o coroană de flori la cele două  monumente, unul realizat din marmură alba iar altul din granit negru, ale ostaşilor români, în număr de 308, care şi-au jertfit viaţa în anul 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, în luptele duse pentru eliberarea oraşului Nyiregyhaza.

Părintele Ionuţ Negrau ea efectuat câte o slujbă de pomenire la fiecare ceremonie menţionată.

Un ceremonial militar româno-maghiar dedicat Zilei Armatei Române a avut loc, marţi, 27 octombrie, la Budapesta.

Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţă pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membri ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta,  a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria,  precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitală ungară.

Au participat printre alţii Ioan Uţiu, secretar de stat  la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Szeged. Părintele Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii  Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujbă religioasă în memoria eroilor români.

La eveniment a participat şi o delegaţie militară română, din cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” din Cluj-Napoca, condusă de generalul de brigada Adrian Ciolponea, Comandant Adjunct.

Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi magiari, a continuat cu o recepţie, organizată de Ambasada României la Budapesta.

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei