După ce au renovat case tradiționale din comunele cărășene, au salvat morile de apă de la Rudăria și au ajutat peste 200 de copii vulnerabili, membrii Asociației Acasă în Banat, cei care și-au propus să scoată la lumină o serie de obiecte de patrimoniu foarte valoroase din Caraș-Severin și Timiș, și-au întins inițiativele peste mări și țări. Doi dintre protagoniștii care pun umărul la proiectele asociației bănățene, Ion Diu și Anca Măduța s-au aventurat la susținerea educației la Bwawani Morogoro, în Tanzania.
Cei doi au plecat voluntari în Africa, într-o comunitate de lângă Morogoro, unde o mână de oameni își doresc foarte mult sa crească nivelul educației din zonă.
„Zilele trecute am fost să vizităm satele învecinate și le-am explicat părinților importanța educației, observând totodată nivelul de trai foarte scăzut. Ieri am fost să vizităm școala și am constatat că sălile de clasă au urgentă nevoie de reparare și igienizare. În cele 4 săli de clasă (3 în interior și una în aer liber) învață aproximativ 130 de copiii care vin pe jos câțiva kilometri în fiecare zi. Încercăm să dăm o mână de ajutor dar avem nevoie și de susținere financiară. 380 dolari sunt necesari pentru a cumpăra materialele”, scria pe pagina sa de facebook, chiar în ziua de Crăciun, Ion Diu, unul dintre voluntari.
După o săptămână de lucru, voluntarii au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul de renovare a școlii.
„Chiar dacă am avut multe provocări începând de la procurarea materialelor până la colaborarea greoaie cu cei de aici – cultura lor este mult diferită față de a noastră, sunt foarte relaxați, nu înțeleg concepte precum grabă și mobilizare, suntem mulțumiți de ce a ieșit. Și pentru că am reușit să adunăm mai mulți bani, am cumpărat și materiale necesare pentru o mai bună desfășurare a orelor.
Vă mulțumim încă o dată pentru contribuția adusă acestui proiect! Vă dorim să aveți un an împlinit!”, susțin cei doi voluntari „Acasă în Banat”.
Lorena POENARU