Serviciile veterinare, în alertă! Focare de pestă porcină, confirmate la Bocșa!

a;ert[

În județul Caraș-Severin evoluează în acest moment 3 focare de pestă porcină la suinele domestice. Conform ANSVSA Caraș-Severin, unul din aceste focare este mai vechi, în localitatea Sacu, iar recent au fost confirmate două focare în localitatea Bocșa, cartier Măgura.

Serviciile veterinare au intervenit de urgență, iar gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială realizându-se ecarisarea cadavrelor și dezinfecția exploatațiilor respective. Totodată, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și au fost amplasate afișe de avertizare și informare a proprietarilor de animale cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane.

De asemenea, IDSA București a confirmat pestă porcină africană la 62 de porci mistreți vânați de pe raza a 16 fonduri de vânătoare fiind impuse anumite măsuri și restricții, după cum ne-a informat directorul DSVSA Caraș-Severin, Pavel Borchescu.

Pentru zona afectată sunt măsuri și restricții care trebuie respectate de fiecare fond de vânătoare în parte și astfel se catagrafiază efectivul de mistreți și prădători pe fiecare fond de vânătoare, se vânează integral mistreții prin metodă la pândă și dibuire fiind interzisă vânătoarea la goană, neutralizarea prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare a tuturor cadavrelor sub supraveghere oficială, recoltarea de probe de la porcii mistreți împușcați bolnavi  sau morți, atât pentru examenul serologic, cât și virusologic.

Pentru porcii depistați în stare avansată de degradare se va preleva osul lung sau stern, recoltarea probelor, ambalarea acestora, identificarea acestora se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al fondului de vânătoare”

Totodată, conducerea DSVSA are câteva recomandări pentru populație în vederea limitării răspândirii virusului pestei porcine.

„Rog toți cetățenii județului Caraș-Severin să acorde o importanță deosebită acestei situații și să respecte măsurile de restricție cu privire la circulația animalelor, în special a porcilor, să se informeze înainte de achiziționarea suinelor astfel încât să poată cumpăra porci din zona în care nu evoluează boala.

Recomandăm să nu intre în contact cu suine din alte exploatații sau cadavre și să respecte condițiile minime de protecție și igienă sanitară-veterinară pentru fiecare gospodărie în parte”, a mai declarat Pavel Borchescu.

 

Lorena POENARU

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei