VINEREA PATIMILOR: Vezi ce nu este bine să faci în această zi!

 

vineri

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, cum mai este numită, este, din străbuni, o zi încărcată de semnificații, dar și de restricții și superstiții. Chiar dacă tot mai mulți creștini încep să piardă taina Sărbătorilor Pascale, sunt locuri în care tradițiile merg mai departe neatinse și sunt respectate cu sfințenie.

Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Hristos, care a fost răstignit și și-a dat ultima suflare pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc.

Obiceiuri și tradiții

Unii creștini țin astăzi un post sever, numit și post negru, pentru iertarea păcatelor, dar și din respect pentru suferința prin care a trecut Iisus pe cruce.

Vineri dimineață au avut loc Ceasurile împărătești, Vecernia, în timpul căreia se face și ”Punerea în mormânt” ori scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii, spre închinare și Pavecernița. După slujba de seară din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.

Ce nu ai voie să faci

În Vinerea Mare nu se fac copturi, nu se mănâncă urzici și nu se folosește oțet pentru că Biblia spune că, aflat pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet.

De asemenea, astăzi nu se spală, nu se coase și nu se sacrifică păsări sau animale.

Trebuie evitate lucrările agricole, îndeosebi mersul pe câmp, semănatul sau alte activități similare. Ziua mai poartă și numele de „Vinerea Seacă”, iar asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodește.

O altă vorbă din bătrâni spune că astăzi nu e bine nici să te tunzi pentru că asta prevestește moartea unei persoane din familie.

În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar morții nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Dincolo de obiceiuri locale și tradiții, tot mai puțin respectate printre creștinii ortodocși, cert este că Vinerea Patimilor este ziua smereniei, indiferent de religie sau convingeri. Această și este una a curățeniei în suflet și în gând, ziua iertării.

foto: capital.ro

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei