Va rezolva cea mai lungă zi din an dilema pesedistă? Dragnea sau Grindeanu?!

dragnea vs grindeanu

Asistăm, astăzi, în cea mai lungă zi a anului, la o premieră în politica dâmbovițeană. Moțiunea pesede contra PSD. Ce-i drept, votul va avea loc în prima parte a zilei după, cel mai probabil, un spectacol de „ba pe-a mă-tii”, în cel mai înalt for legislativ al țării.

Guvernul Grindeanu, ce a mai rămas din el, își va afla astăzi soarta după votul moțiunii depuse de social democrați împotriva propriului Guvern. După cum ați putut vedea, în ultimele zile, Sorin Grindeanu a adoptat o atitudine de a nu mai comunica cu susținătorii săi prin intermediul presei. Vocea premierului s-a făcut auzită prin ecoul unui alt fost premier, Victor Ponta. Între timp, Dragnea și-a mai pus câțiva parlamentari în cap după controversata negociere cu UDMR-ul. Ambele tabere au declarat că vor repurta o victorie astăzi, la moțiune. Ce-i drept, aripa Dragnea s-a manifestat prin mai multe ecouri, cele mai fervente, alde Firea și Olguța.

Dincolo de aceste ecouri ale actorilor principali din ultima săptămâna, Dragnea și Grindeanu, oricum se va rezolva moțiunea de astăzi, PSD-ul va ieși șifonat din această confruntare de orgolii din interior. În cazul în care moțiunea nu va trece, Dragnea va fi obligat să-și facă bagajele de la cârma celui mai mare partid de pe scena politică românească. Nici pentru Grindeanu nu va fi ușor. În primul rând, pentru a încropi un Guvern funcțional din rândul PSD și ALDE și, în al doilea rând, să-i înfrunte în interiorul partidului pe susținătorii fervenți ai lui Dragnea (Olguța, Fifor, Firea, Codrin Ștefănescu and co). Dar, cum în politică niciodată are cu totul o altă semnificație, nu este exclus să o vedem pe Firea, de mâine, cum va spune că Grindeanu e cel mai frumos, cel mai competent, cel mai deștept și cel mai pesedist dintre pesediști.

În cazul în care moțiunea va trece, pentru Dragnea tot nasol va fi. Criza se va muta pe masa președintelui Iohannis. Cum Iohannis a fost resuscitat și readus la cote semnificative de încredere, tot de către PSD, nu ar fi exclus ca președintele să zică fără ca cineva să-l blameze prea tare: Domnilor de la PSD, nu vă mai pot încredința guvernarea! Pentru că mesajul președintelui legat de criza politică a fost unul clar, revenirea la NORMALITATE, iar ceea ce s-a petrecut în ultima săptămână pe scena politică executivă nu poate fi încadrată la capitolul normalitate. Și nu cred că cineva s-ar supăra prea tare. Nici măcar poporul pesedist. Singurii care s-ar sfâșia între ei vor fi pesediștii. Pierderea guvernării înseamnă pierderea de resurse. Dragnea, dar și Grindeanu, vor fi decapitați din interior și cariera lor politică va fi de domeniul istoriei.

Oricum ar fi, PSD-ul de astăzi va rămâne în istorie și ceea ce s-a petrecut în ultimele săptămâni va fi studiu de caz pentru facultățile de profil. PSD-ul s-a mai făcut încă o dată de râs, dacă mai era nevoie, și a demonstrat că stilul de conducere al partidului pe modelul „el lider maximo”, tipic partidelor comuniste, totalitare, este o formă de conducere moștenită din reminescențe ale fostului PCR, devenit ulterior FSN.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei