Va pierde sau nu PSDragnea puterea executivă? Vezi în ce condiții ar putea ajunge Cioloș premier

psdragnea

După două săptămâni nebune, în care am avut câteva premiere în peisajul politic românesc, prima moțiune de cenzură a majorității împotriva propriului guvern și primul premier al puterii demis prin moțiune de cenzură de propriul partid, începem o săptămână în care viitorul premier e la mâna președintelui Iohannis.

Luni încep consultările la Palatul Cotroceni pentru desemnarea noului premier al Guvernului României. Nu mai este cazul să reamintim cauza care a dus lucrurile în acest punct. PSDragnea, după ce și-a demis propriul premier, speră că președintele Iohannis va desemna un premier din partea alianței PSDragnea – alde Tăriceanu. Numai că, PSD nu mai este în situația din decembrie, când a câștigat en fanfare alegerile parlamentare. Președintele Iohannis poate, și nu cred că s-ar supăra prea tare electoratul pesedist, să-i refuze pe cei de la PSDragnea – alde Tăriceanu. Klaus Iohannis poate, foarte simplu, să le spună celor care au avut până mai ieri puterea: Dragilor, ați avut majoritate, un Guvern ce n-a fost chiar atât de neperformant, ba, dimpotrivă, și nu mai am încredere în voi. Nu vă mai pot încredința puterea executivă, pentru că v-ați bătut joc de ea și, implicit, de țară.

Numai că, în aceste condiții de refuz, președintele Iohannis ar trebui să găsească un premier de la liberali. Cum favoritul său la președinția PNL, Buș(oi), a cam furat-o zdravăn de la contracandidatul său, Ludovic Orban, e greu de crezut că cel din urmă va accepta un premier, altul decât persoana sa. Proaspătul președinte PNL a avut câteva intervenții legate de noul guvern după câștigarea alegerilor interne. Dacă la început a zis că nu se gândește la guvernare și exclude orice colaborare cu PSD, după picarea guvernului Grindeanu și-a mai revizuit primele declarații, în sensul că PNL este pregătit pentru a prelua puterea executivă. Nu știm dacă au avut loc discuții cu președintele Iohannis, iar cei doi să se fi înțeles asupra numelui premierului. Cum Klaus Iohannis a rămas în continuare susținătorul guvernării Cioloș, iar Orban a declarat răspicat că vremea susținerii de către PNL a guvernelor tehnocrate este de domeniul trecutului, va fi cam greu ca între cei doi să fie luată o decizie consensuală.

Dar, haideți să luăm în calcul variantele posibile! Prima variantă, Iohannis desemnează un prim ministru propus de PSDragnea și alde Tăriceanu, cel mai probabil, conform profilului făcut de cea mai „tare” primăriță a Bucureștilor din toate timpurile, grădinăreasa Găbița, Carmen Dan. În astfel de condiții, președintele Iohannis și-ar asigura al doilea mandat fără nicio problemă, chiar dacă până în 2019 ar sta în concediu.

Varianta a doua ar fi ca Iohannis să-i trimită la plimbare pe cei de la PSDragnea și alde Tăriceanu și să nominalizeze un premier liberal. În cazul acesta, liberalii ar trebui să adune fiecare vot și să formeze o majoritate destul de fragilă. Cum experiența guvernării CDR nu este cam îndepărtată, deși au trecut 20 de ani de la începuturile ei, este greu de crezut că PNL se va înhăma la o asemenea responsabilitate. Mai ales că sunt pe un trend ascendent în sondaje și cu un pic de opoziție mai consistentă, ar putea privi încrezători la câștigarea alegerilor parlamentare viitoare. Ar putea fi însă și un troc cu această propunere din partea liberalilor. O dată desemnat, un premier liberal poate fi picat în parlament, iar următoarea propunere va fi votată cu ambele mâini de către parlamentari, pentru că e greu de crezut că aleșii neamului vor dori să meargă din nou în fața electoratului.

Varianta a treia, în cazul picării în parlament a primei propuneri, ar putea veni, de ce nu, din partea celui de-al treilea partid clasat în alegerile de anul trecut din decembrie sau un guvern de uniune națională. USR-ul, că despre el vorbim, poate face o propunere foarte interesantă și câștigătoare în același timp. Da, ați ghicit, Dacian Cioloș. Știu, sună aproape imposibil, dar trebuie să recunoaștem că există această posibilitate. Legat de majoritatea ulterioară pentru susținerea parlamentară nu cred că o să existe probleme. PSDragnea va fi detronat de la conducerea partidului pentru pierderea puterii executive iar o parte din cei nemulțumiți vor primi suficiente avantaje pentru a susține un nou guvern Cioloș, pe bani, contracte și posturi călduțe, că doar despre asta este vorba într-o guvernare și nu despre propășirea materială și spirituală a unui întreg popor.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei