UPDATE: Istoria Oraviței prinde viață! Muzeul Monetăriei și-a deschis astăzi porțile!

DSC_0468

Autoritățile locale au hotărât să se axeze pe valorificarea istoriei orașului încă din toamna anului trecut, atunci când au decis deschiderea unui lanț de șase muzee inedite care să reunească bucăți din Oravița uitată.

Muzeul Monetăriei este unul dintre ele, de o importanță cu atât mai mare cu cât Oravița și localitățile din zonă au reprezentat, la mijlocul anilor 1800, importante centre în care erau bătute monedele vremii.

Muzeul a fost inaugurat cu fast astăzi, fiind amenajat în sediul Bibliotecii din Oraviţa. Expozițiile care urmează să fie deschise curioșilor vor cuprinde monede bătute între anii 1815 și 1854 la „bănăria”, așa cum îi spunea pe atunci, din Ciclova.

Am deschis acest muzeu pentru că aici la Oravița, de fapt la Ciclova Montană, care aparține de Oravița, s-a bătut monedă, încă din anul 1811. Este primul din cele șase muzee pe care le vrem să le facem acum. Va urma muzeul etnografiei, muzeul de istorie al orașului, pe care le vom deschide în maxim o lună, după care vom avea muzeul meșterilor armurieri, muzeul speologilor și muzeul Văii Carașului. În timp toate aceste muzee vor avea, sunt sigur, foarte mare impact asupra turismului din oraș. Sperăm în timp să se dezvolte cât mai mult turismul, partea hotelieră, pe servicii în special”, a precizat cu ocazia inaugurării primarul Dumitru Ursu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157657105864930″]

Monetăria a fost înfiinţată prin decret imperial. Monedele erau fabricate din arama extrasă tot din zonă și aveau imprimat pe ele semnul O.

Monetăria imperială din Oravița a fost inaugurată în anul 1811, a povestit istoricul Ionel Bota, pe vremea când primar al orașului era Ion Constantin, același care conducea orașul în anul 1817, când a fost  inaugurat Teatrul Vechi din Oravița: „Monetăria imperială a luat naștere în urma unei ordonanțe imperiale. Era o hotărâre în anul 1809, prin care se decidea – pentru că la monetăria din Selmecbánya nu mai exista resursă de cupru și pentru că la Ciclova Montană resurse erau importante – s-a hotărât ridicarea unei monetării pentru moneda ieftină din imperiu, adică aceea de aramă. În acest fel orașul Oravița intră sub un control mai direct și sub un interes mai direct al Vienei”.

Tot în cursul zilei de astăzi, la Oravița va avea loc și o altă inaugurare, cea a noului cinematograf 3D din oraș, care, cu toate că nu este amenajat în fostul cinema, reprezintă totuși un moment istoric, având în vedere că Oravița nu s-a mai bucurat de filme de mai bine de 25 de ani.

Alexandra JURCA

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei