Un nou val de căldură va lovi vestul țării până duminică; ce trebuie să știm și să facem

1

Ca urmare a datelor transmise de meteorologi, Inspectoratul Pentru Situații de Urgență atenționează populația din vestul țării asupra măsurilor de siguranță și protecție ce trebuie adoptate ca urmare a creșterii accentuate a temperaturilor în zilele următoare. Până duminică inclusiv, în județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Bihor temperaturile vor crește până la 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură – umezeală, ITU, va atinge și va depăși după-amiaza pragul critic de 80 de unități.

Pe durata caniculei, specialiștii recomandă populației să evite expunerea la soare între orele 10:00-18:00. În această perioadă, vestimentația trebuie să fie lejeră și în culori deschise la culoare, iar hidratarea este obligatorie. Trebuie să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi, dar și fructe și legume bogate în vitamine. Mai ales cei care sunt în concedii la plajă trebuie să evite să se expună la razele directe ale soarelui și căldurii; există riscul deshidratării, cel al unui șoc termic și pentru cardiaci, risc de agravare.

2

Cine se simte rău și simte că are o problema acută trebuie să sune la 112, dacă apar dureri precordiale, de greutate în respirație. De asemenea, dacă văd o persoană căzută jos, să sune la 112”, îndeamnă medicii. În cazul apariției insolației, manifestată prin dureri de cap, amețeli, frisoane, greață este necesar ca persoana în cauză să se așeze imediat la umbră, să-și stropească fața cu apă rece și să-și facă ventilație câteva minute, în cazuri mai grave să se adreseze celei mai apropiate unități medicale.

Foarte importantă este hidratarea. Cantitatea de apă consumată în această perioadă trebuie să fie mai mare decât de obicei. Există o formulă: 30-40 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi. Atunci când temperaturile sunt mai mari, când o persoană pierde o cantitate mai mare de apă prin transpirație, trebuie să suplimenteze această cantitate în funcție de cât de mult transpiră. Adică o persoană de 60 de kilograme, ar trebui să bea aproximativ doi litri de lichide pe zi, iar copiii trebuie să bea și mai multă apă: 60 de mililitri pe kilogramul de corp pe zi.

Alimentele care ne deshidratează sunt sucurile dulci și carbogazoase, cafeaua, ceaiurile diuretice, alcoolul, mâncărurile grase, berea. Băuturile foarte reci și înghețata nu sunt o soluție pe termen lung, organismul se răcorește pentru o perioadă scurtă. Specialiștii mai atenționează populația cu privire la păstrarea alimentelor în perioada de caniculă, în special a celor perisabile precum: carne, lactate, pește, ouă.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Bâză de fraieri

    Ne mutăm la Polul Nord, facem un iglóo și jucăm Popa Prostu’ cu ursul polar .:))))

Comments are closed.

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei