Turismul pe două roți, punte de legătură între România și Serbia! Poteci pentru turismul montan, marcate în Banat!

modelmic

Iubitorii de plimbări cu bicicleta în natură au de acum înainte la dispoziție noi trasee turistice, marcate de membrii asociației Bike Attack din Reșița, în cadrul proiectului „Poteci pentru ciclismul montan în regiunea Banat”, derulat în parteneriat cu Primăriile din Berzasca și Golubac (Serbia). Proiectul a fost unul foarte generos și și-a propus pe lângă promovarea turismului pe două roți, și abordarea unor teme cum ar fi moștenirea culturală comună între Banatul Montan din Serbia și cel din România, precum și educația non-formală a tinerilor.

Derulat pe parcursul unui an, „Poteci pentru ciclismul montan în regiunea Banat” a beneficiat de un buget de 260.000 de euro, finanțare obținută de la Uniunea Europeana prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Unul din rezultatele proiectului îl constituie marcarea a 5 trasee pentru ciclismul montan, 3 în România (zona Berzasca) și 2 în Serbia (zona Golubac). De asemenea, a fost realizat un ghid de turism mountain biking, care poate fi găsit în centrele de informare turistică din zonele în care a fost derulat proiectul, sau poate fi descărcat în format electronic de la adresa http://www.banatmaraton.ro/ro/ghid.html.

A fost un proiect la care am lucrat cu mult drag pentru că este ceea ce facem noi de obicei, este mountain biking și în plus este vorba și promovarea acestui fel de turism, de data asta într-un loc special, în Clisura Dunării. Potențialul enorm al acestei zone trebuie exploatat într-un mod durabil, iar mountain bikingul este o formă de turism prietenos cu natura care poate să genereze beneficii atât localnicilor cât și la nivel național. S-a urmărit să se promoveze atât potențialul natural, locuri deosebite din această zonă, dar în special partea culturală și de experiență în comunitățile locale. Aceste trasee te duc pe la toate locurile în care poți avea o experiență frumoasă în zonă și o experiență cât mai autentică atât în România cât și în Serbia”, a declarat cu ocazia conferinței finale a proiectului, Cătălin Gavrilă, președintele Bike Attack Reșița.

DSC_0344

Pe de altă parte, în cadrul proiectului a fost elaborată o metodologie de educație nonformală prin mountain biking pentru abordarea unor teme precum învățarea interculturală, dialogul și schimbul cultural, precum și dezvoltarea personală a tinerilor. Concret au fost organizate două seminarii în cadrul cărora au fost formați 20 de ghizi de mountain bike, atât din Romania cât și din Serbia, aceștia ajungând să cunoască atât potențialul zonei pentru acest sport, cât și aspecte tehnice și de siguranță în ciclismul montan.

Am folosit mountain bikingul ca metodă de promovare a turismului, dar și ca metodă de educație. Am creat o metodologie în acest sens împreună cu partenerii noștri și am selectat 20 de tineri care au participat la niște seminarii de formare de ghizi. Această formă de turism a fost folosită ca o metodă de a le genera lor dorința de a ieși în natură dar și de a scoate la iveala abilități pe care tinerii le au și sunt cumva domolite sau îngropate din cauza modului de viață modern, în care în majoritatea timpului stai în spatele calculatorului. Plus faptul că îți depășești niște limite”, a explicat Cătălin Gavrilă.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei