Turcii încep exploatarea minereului de cupru de la Moldova Nouă! Se va stopa poluarea cu deșeuri miniere?

poluar

ONG- ul Grupul Ecologic de Colaborare Nera a monitorizat începând cu anul 2006 evoluția poluării cu praf de deșeuri de minereu de cupru antrenat de vânt de pe suprafața iazurilor Tăușani – Boșneag de la  Moldova Nouă.

Ieri, 27 mai Ministrul Economiei a semnat acordul de principiu prin care firma Eti Bakir din Turcia, care este acționarul recentei înființatei companii CUPRUMOLD MINING SA ce va exploata minereul de cupru de la Moldova Nouă, poate începe exploatarea.

De acum înainte sunt la mâna autorităților de mediu din România pârghiile necesare ca istoria poluării transfrontaliere cu deșeuri miniere, permisă mai bine de 50 de ani de „defuncta” companie MOLDOMIN, să nu se mai repete.

„Minerit ecologic” fără poluare nu s-a inventat niciunde în lume, dar rar s-a întâlnit un coșmar al poluării transfrontaliere așa cum a fost cel cu praf de deșeuri miniere adus de vânturile Coșava și Gorneacul de pe suprafața iazurilor Tăușani și Boșneag, coșmar care nu a încetat niciodată în istoria exploatării de minereu de cupru de la Moldova Nouă. Suntem încă sub monitorizarea Comisiei Europene privind îndeplinirea deciziei din 2015 a Curții de Justiție a Uniuni Europene de stopare a poluării în cazul de Infringement contra Romaniei, și aceasta este lecția istoriei MOLDOMIN ce trebuie aplicată în relația cu CUPRUMOLD MINING SA”,  informează într-un comunicat de presă, Doina Mărgineanu, Consilier pentru relaţii publice al GEC România.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei