Update: Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.
………………………
„Trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern pe care a convocat-o în această dimineață. Totodată, s-a întrunit și Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmându-se procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.
În cadrul ședinței de Guvern a fost adoptată o hotărâre cu măsurile impuse în starea de alertă.
„Există temeiul anterior stabilit de Ordonanța 21, dar, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii și polemică privind starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare și să nu avem foarte multe dispute, decizia de a institui starea de alerta prin HG în conformitate cu prevederile legii e decizia adoptată.
Anterior, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În prevederile legii 55, mai multe măsuri cuprinse în HG aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, și am luat hotărârea 25 a Comitetului ca fundament pentru hotărârea de guvern.
Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alerta la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor stabilite pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor.
Am convocat la ora 19.00 toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunțit. Toate ministerele cu atribuții în cadrul stării de alerta trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spațiile comerciale, de desfășurare a activității la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile.
Toate ministerele trebuie să completeze prin ordine comune cu MS toate reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc se petrec lucrurile astfel încât să împiedice la maxim riscul de răspândire a riscului”, a spus premierul Ludovic Orban, citat de Digi24.
Premierul a explicat că HG conține trei anexe referitoare la măsurile de creștere a capacității de răspuns, măsuri pentru asigurare rezilienței comunităților, măsuri pentru diminuarea impactului de risc.
Hotărârea de Guvern va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința starea de alertă și toate măsurile dispuse.
„Ca atare, o dată cu adoptarea HG în baza legii vă repet avem la dispoziție toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Am rămas siderat când am văzut că oameni care ne acuzau că am dat amenzi acum acuzau că nu am dat. O conduită corectă din partea tuturor contribuie la sănătatea publică. Din punctul meu de vedere, cât e evident că acest virus generează riscuri majore, inclusiv pentru viață, orice comportament care nu e corect și care poate duce la infectare trebuie sancționat.
Suntem democrație, dar nu e anarhie. Democrația funcționează în beneficiu celor care respectă regulile”, a mai spus Orban.
foto: Libertatea
Elena FRANȚ
“Democrația funcționează în beneficiu celor care respectă regulile”
Zise unul care ajuns la putere, a început să dea afară oamenii de la PSD și să-i angajeze pe cei de la PNL, pe bază de “competențe”.
„Suntem democrație, dar nu e anarhie. Democrația funcționează în beneficiu celor care respectă regulile”, a mai spus Orban.
–
“Democraţia” asta (originală) funcţionează doar în beneficiul ierarhiştilor care sunt plătiţi de PNL cu bani publici şi eventual le respecta “regulile” şi mofturile.
Ceilalţi, cei liberi, sunt anarhiştii. Duşmanii de moarte ai ierarhiştilor
https://www.youtube.com/watch?v=wJD88FIFfr8