Țara unui mâine bine făcut – editorial

a

Niciodată mâine nu va fi precum azi. Niciodată mâine nu ne va aduce toate așteptările la realitate. Niciodată mâine, spre deosebire de azi, nu va fi la fel; la fel cum l-am visat, la fel cum l-am așteptat, la fel cum ni s-a promis. Niciodată mâine nu va fi egal cu astăzi. Vrem un mâine altfel, dar în mai bine. Pentru a avea parte de el ar trebui să muncim la el încă de ieri sau cel târziu de azi. În niciun caz de…mâine.

Astăzi avem stare de urgență; mâine nu știm ce vom avea. Se gândește executivul la ceva. Astăzi stăm în case și ieșim (cu bilet de voie desigur) doar în apropierea casei; mâine vom ieși tot ca și găina, în jurul curții, dar fără bilet de voie. Probabil, nici asta nu e sigur. Astăzi avem șomeri, majoritatea în cel tehnic ce mai au o speranță că mâine își vor putea relua lucrul. Astăzi nu prea mai avem bani în buzunare, dar mâine….. Ei, mâine cine știe, pentru că viața noastră va fi cu totul alta de mâine.

În această pandemie ciudată, în care oamenii se îmbolnăvesc și mor astăzi, mâine ar trebui să fie mai bun decât azi și mai rău decât poimâine. Teoretic, pentru că practic, luminița de la capătul tunelului ne spune că mai avem mult, până deparate. În această pandemie ciudată spunem, omul simplu, muncitorul, pensionarul, se gândesc la un mâine necunoscut. Speră să aibă suficient mărunțiș prin buzunare pentru o pâine; speră să-și mai poată încasa pensia pentru a-și ridica rețeta de la farmacie, sau pentru a plăti gazul, lumina, scara…. Pentru ei mâine e fără scenarii, fără previziuni, de multe ori fără speranță; e un simplu….mâine.

În această situație ciudată care ne-a dat viața peste cap, alții fac planuri mari: cum să preia puterea politică, cum să și-o consolideze pe cea obținută deja, cum să facă să le fie lor mai bine…mâine. Un mâine nedefinit pentru majoritatea dintre noi, prinde contur în mintea lor diabolică. Ciolanul, beția puterii, oala cu smântână, borcanul cu miere, toate la un loc înseamnă putere; putere executivă, putere legislativă, puterea de a face așa cum e mai bine pentru ei, nu pentru noi. Noi….mâine poate.

Avem un guvern care se gândește mereu la ziua de mâine: avem criză economică – ne vom gândi cum să ieșim din ea; avem o scumpire în lanț a produselor de strictă necesitate – vom analiza situația și vom lua o hotărâre în acest sens; avem șomeri pe bandă rulantă și firme care se închid zi de zi – vom face ceva în acest sens. Toate la timpul viitor. Atâta doar că viitorul nu mai așteaptă până mâine; el ne lovește crunt….astăzi. Viitorul nu are planificate jocuri politice în care stânga aruncă pisica moartă în dreapta, iar aceasta o pasează înapoi, peste gard. Mâine e de fapt astăzi. Mâine e realitatea în care dacă nu facem nimic astăzi, mâine nu va mai fi deloc.

Cine sunt cei care se gândesc asiduu la un mâine? Desigur ei. Ei care se cred aleși, dar nu sunt altceva decât niște reprezentanți ai noștri pentru un mâine mai bun; ei care se lăfăie în afaceri trans-partinice, în pensii speciale, în imunități de tot felul, în drepturi și privilegii. Ei care pun pe primul plan interesul personal, scaunul, funcția, poziția, afacerea și tot așa. Pe partea cealaltă a baricadei, suntem noi cei pentru care mâine se vede tot mai puțin, tot mai în ceață, tot mai cenușiu. Diferența dintre noi și ei, este exact diferența dintre azi și mâine. Un azi nesigur și un mâine incert pentru noi; un mâine bine făcut încă de astăzi pentru ei.

Ce va fi mâine? Noi nu știm azi, dar ei cu siguranță lucrează la un mâine bine făcut, încă de astăzi.

Sursă foto: royalcaribbean.com

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei